Geplaatst op Geef een reactie

5 manieren om te leren haken

Ik lever de afgelopen jaren vooral producten die al voor jou helemaal afgehaakt zijn. Ik heb wat patronen op mijn website staan, maar ik merk dat de gehaakte producten, vooral de persoonlijke aanvragen, het meest favoriet zijn.
Maar wat als je nou toch graag zelf wil leren haken? Ik heb het ook ooit mijzelf geleerd, dus ik ken de zoektocht. En dat was nog voor de tijd van YouTube, tiktok en ander online aanbod.
Ik zou toch graag even vertellen wel 5 manieren om te leren haken nu het meest effectief voor jou kunnen zijn.

Granny Thee
de 5e manier om te leren haken: 1 op 1 haaklessen bij Bolletje van Katoen

Welke 5 manieren om te leren haken vind ik nou het meest effectief?

  • 1 youtube

Toen ik begon met haken, had ik een starterspakket uit een hobby winkel, waar ik helemaal niks van snapte. Het was 2013 en mijn smartphone was nog geen telefoon met een enorm scherm en touchscreen. Ik gebruikte een laptop voor alles online, alleen whatsappen ging via mijn telefoon. Ik loop altijd al wel achter met technische snufjes, maar in 2013, echt nog niet zo lang geleden, was de telefoonwereld echt nog niet zo ver als nu.
Dus toen ik niks snapte van mijn starterspakket, slingerde ik mijn laptop aan en ging op zoek naar filmpjes. Ik kwam al snel terecht bij handwerkles. Zij zat al heel vroeg op YouTube en kon goed het begin van het haken laten zien.

Nu ben ik nogal een ongeduldig type, dus toen ik de techniek snapte, klikte ik de filmpjes weer door of weg en ging ik weer zelf verder prutsen. Dus voor de 5 manieren om te leren haken was dit niet iets wat mij goed hielp. Ik ben er te ongeduldig voor.

Toentertijd was ik erg trots op mijn creaties, nu zie ik dat mijn kwaliteit wel is verbeterd in de jaren. En dat is natuurlijk hoe het gaat. Je begint als leek, je werk kan je niet meten aan de grote ervaren handwerkers of grote bedrijven. En dat is prima. Iedereen moet ergens beginnen.

5 manieren om te leren haken
Een van mijn eerste werkjes was een cadeautje voor iemand die ik wilde bedanken
  • 2 haakboeken

In de tijd dat ik mezelf wilde leren haken, waren er ook nog genoeg haakboeken verkrijgbaar met echte uitleg. Die zijn er nog wel veel, maar ik merk dat de online wereld wel meer in trek is, dan de fysieke boeken.

Vandaar dat ik ook heb ingezet op het E-Book met starterstechnieken, want ik zie dat dit gewoon beter werkt dan een boek uit de winkel. Mensen vinden het dan toch wat makkelijker om er aan te beginnen.

In de haakboeken staan super duidelijke plaatjes, dus dat hielp mij heel erg om te snappen hoe de haaktechnieken nou echt werken. En zo begreep ik dat het aan mijzelf was om mezelf te oefenen met gelijkmatiger haken en preciezer te worden. Zodra je iets in theorie snapt, is het makkelijker om jezelf in de praktijk te verbeteren. Zo werkt het in ieder geval voor mij.

Als je 5 manieren om te leren haken zoekt, is zo’n boek wel fijn om op je eigen tempo te kunnen werken.

En zo begon ik eerst maar eens sjaals te maken en verschillende technieken te haken. Bij de skull shawl gebruik je heel veel verschillende starterstechnieken, dus daar was ik mee begonnen. En omdat er verschillende bestellingen uit kwamen, kon ik verder blijven door oefenen. Deze oefening heeft mij echt aan het denken gezet en mijn technieken enorm verbeterd!

Dus dit hoorde voor mij zeker bij de een van de 5 manieren om te leren haken!

  • 3 starterspakketten

Doordat ik zelf meteen met lastige haakboeken en pakketten begon, merkte ik dat er iets miste. Tenminste, ik kon zelf geen goede pakketten vinden om jezelf aan het leren te zetten. Je moet het meteen goed kunnen en dat werkt niet. Niet voor mij tenminste. En ik kan me voorstellen dat het voor jou ook beter is om wat makkelijker te beginnen.

En zo bedacht ik me een aantal jaren geleden dat ik een pakket kon samenstellen met een leuk product, waar je meteen wat aan hebt, maar wat niet te moeilijk is. En ik heb de technieken helemaal uitgelegd met foto’s, zodat je altijd kan terug kijken hoe het ook al weer moet. En dat allemaal op je eigen tempo.

Uitleg telpatroon
Dit zijn alle haaktechnieken en hoe ze in een telpatroon worden getekend.

Even een stukje reclame dus: ik heb 2 starterspakketten in mijn winkel.
1: Starterspakket Make Up Schijfje – Bolletje van Katoen
2: Starterspakket Kroontje – Bolletje van Katoen

  • 4 aansluiten bij een haak clubje

Wat mij nou zo gezellig had geleken, was een haak clubje. Een aantal mensen bij elkaar, die nog niet zo goed kunnen haken, maar elkaar, met een juf, verder kunnen helpen.
Ik miste dat echt, iemand die me op weg kon helpen, maar ook de gezelligheid van andere beginners. Nu vroeg ik vaak via de telefoon wat advies aan ervaren haaksters en dan moeten ze maar net geduld hebben om je prutswerk te waarderen en je verder op weg te helpen.

Daar voelde ik nog wel eens een gemis. En ik ben toen ook niet op zoek gegaan naar mensen die dit wel aanboden.

Het zette me wel aan het denken om zelf mensen te gaan helpen met het leren haken.

Samen haken is altijd gezelliger dan alleen!
Samen haken is altijd gezelliger dan alleen!
  • 1 op 1 haaklessen bij Bolletje van Katoen

En zo werd mijn idee geboren van de 1 op 1 haaklessen. Ik ging vaak bij mijn moeder en tante op de thee om verder te komen met haken. Die moesten daar dan net zin in hebben en het geduld voor hebben, maar het 1 op 1 een dingetje vragen vind ik echt enorm belangrijk.

Ik merkte ook deze vraag bij mijn klanten, om even op weg te worden geholpen met een specifieke vraag. De klanten die ik nu op haakles ontvang, kunnen vaak al haken, maar lopen vast op een vraag waar ze niet uit komen.

haakles – 1 op 1

En wat was dit een schot in de roos! Ik ontmoet nu allerlei soorten mensen, met wie het contact altijd wel verder gaat dan puur het aanleren van de specifieke haaktechniek. Ik vind het belangrijk om eerst een praatje te maken en wat koffie te drinken, of thee natuurlijk, voordat we meteen in de les duiken. Vertrouwen en een klik hebben is echt van belang.

Zo weet jij als klant dat ik me echt inzet voor jou, want als jouw haakjuf geen geduld heeft, niet begrijpt waar je knelpunt zit, als ze vindt dat je het maar niet snapt, dan komen we nergens. Ik heb dit vroeger bij de handwerklessen ervaren en dit ga ik dus absoluut anders doen in mijn eigen haaklessen.

Ik heb nu verschillende lessen gegeven en het is altijd een klein feestje als iemand na 1 of 2 uur de slag te pakken krijgt van waar we mee aan het werk zijn.

Dit waren mijn 5 manieren om te leren haken. Welke manier past jou het best?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *