Geplaatst op

7 manieren om zelf die leuke gehaakte spulletjes in huis te halen!

Als je dol bent op gehaakte spulletjes, is het voor mij een eitje om iets te maken. Maar dat geldt natuurlijk niet voor iedereen!
En toch wil jij ook die leuke kleding en knuffeltjes hebben, toch?
In deze blog deel ik met jou 7 manieren waarop jij zou kunnen leren haken en zo die gehaakte spulletjes ook zelf in huis zou kunnen halen!

Yoshi!
Dit speciale verzoekje heb ik zelf voor een klant ontworpen!

Ik heb zelf jaren erover gedaan om zo leuk te kunnen haken. Ik heb het als kind al geleerd bij handenarbeid. De jongens gingen hout bewerken, de meisjes gingen handwerken. Ja, zelfs als je in 1987 geboren bent, gebeurde dat nog op de basisschool.
Ik heb in mijn herinneringen bakken nog mooie borduurwerkjes en mislukte breiwerkjes.
Ik herinner me nog dat de handwerkjuf zei: ‘kind, dit wordt allemaal nooit wat’. Ik kreeg het inderdaad moeilijk onder de knie en ik vond het ook allemaal niet zo nodig. Mijn moeder, oma en tantes deden nog een poging, maar dit drukke meisje bakte er niks van. Hout bewerken en solderen ging nog slechter trouwens.

En zoals misschien velen herkennen; als je ouder wordt, komt er toch een stukje rust.

Rust? Bij Josyanne? Jazeker!

En toen ik eenmaal alleenstaande moeder was en wat leuks zocht voor die vrije avonden, ben ik gaan haken. De basis zat er nog wel in van vroeger, dus ik had wel een kleine voorsprong. En mijn mama heb ik ook altijd als hulplijn in de buurt. Zeker in het begin, hebben we toch vaak samen mijn werkjes zitten uitpluizen en bekijken. Zo ontdekte mijn moeder ook dat zij meer van het breien en naaien is. Haken moet maar net je ding zijn.
Breien kan ik dus weer echt niks van, zo grappig.

En toen ging ik op zoek naar manieren om mijzelf te leren haken. Er zijn vast meer dan 7 manieren, maar de manieren die voor mij goed werkten, deel ik graag met jou.

Maar hoe leer je jezelf dan zoiets?

Ik had de basis dus al ergens in mijn achterhoofd zitten, toen ik weer begon met haken. Ik heb haakpakketjes gekocht bij een bepaalde hobbywinkel. Van hieruit ben ik gaan oefenen. Met de uitleg in de pakketjes lukte het wel aardig. Maar ik vond het nog zeker niet perfect. De knuffeltjes voor mijn dochter waren toen echt nog geen gezicht.


Dus dan maar gaan Googlen en Youtuben. En daar zijn wel wat bruikbare filmpjes. Zo viel er af en toe een kwartje, waardoor ik weer verder kon met een bepaald project.
Ook gebruikte ik oude boeken die mijn moeder nog had liggen, om kleding voor kindjes te maken. Er zaten dan nog wel wat foutjes in, maar het lukte al steeds beter om alle technieken onder de knie te krijgen.

Mijn eerste haakwerkje
Zo’n allereerste haakwerkje blijkt jaren later toch minder perfect dan ik eerst dacht…

En wat vooral heel belangrijk is gebleken: oefenen, oefenen, oefenen! Als ik nu terugkijk naar werk dat ik een paar jaar geleden maakte, zie ik dat ik nog steeds vooruitgang maak. En over een paar jaar vind ik dat vast weer van de projecten van nu.

inmiddels heb ik het inzicht gekregen om ook dingen te ontwerpen, dus kan ik (bijna) alles haken wat ik ook maar een beetje voor me zie. En dat is toch wel het leukste om te doen. Wil je een bepaald hondje, ik maak het na. Dat had ik 10 jaar geleden toch niet van mezelf durven denken.

Maar hoe kan jij het nou jezelf leren, als je dat graag zou willen?

1. Vraag je oma, moeder of tante om hulp

Tegenwoordig is haken weer hip en zijn er vast nog niet-bejaarde familie leden die prima kunnen haken! Voorheen zat je dan in het verzorgingshuis te babbelen met een dame die het niet meer zo goed wist. Maar inmiddels is er een nieuwe generatie en ook voor jongeren is het helemaal geen stoffige hobby meer. Wie weet kunnen er ook wel vriendinnen of moeders op school haken! Ga lekker samen aan de thee en neem er een haakwerkje bij!

Granny Thee

Onder het genot van een bak thee haalde ik met een bekende weer haar haakvaardigheden naar boven!

2. Haal de oude boeken van vroeger tevoorschijn

Mijn moeder had dus nog boeken uit de jaren ’80 liggen. Hierin staat in het voorwoord vaak nog wel wat uitleg met de basis technieken die in dat boek gebruikt worden. Er staan ook plaatjes en tekeningen bij. Het leuke is dat de technieken in al die jaren niet veranderen. Dat blijft altijd hetzelfde! Je kunt dus ook boeken van jaren geleden nog gewoon gebruiken hiervoor.
Alleen zijn de patronen in het boek zelf vaak hopeloos ouderwets. Maar als je de slag eenmaal te pakken hebt, zijn er genoeg moderne patronen te vinden natuurlijk!

3. Koop haakpakketjes bij een knutsel en hobby winkel

Bij bepaalde winkels die je in elke stad wel kan vinden, heb je altijd wel wat haakpakketjes te koop. Daarin zitten alle benodigdheden die je moet hebben om een bepaald project te kunnen maken. En er zit een uitleg in, om het werkje te maken. Als basis om te oefenen erg leuk en vaak ook nog schappelijk geprijsd.
Ik merkte wel dat het een uitdaging is, als je er nog niet zo goed in bent. Je hebt nergens een hulplijn achter de hand als je met zoiets aan de slag gaat. Je moet dus wel een beetje tegen wat frustratie kunnen.

4.Sluit je aan bij een handwerk-clubje

Nu corona weer wat naar de achtergrond gaat, starten de clubjes allemaal weer wat op. In plaatselijke buurthuizen zijn vaak wel groepjes, veelal oudere dames, die met elkaar lekker breien, haken en naaien, onder het genot van koffie en thee. Het fijn is dat je dan altijd iemand in de buurt hebt die je op weg kan helpen, als er iets niet lukt. En oudere dames zijn vaak echt niet zo saai en stoffig als men vaak denkt. Ik heb vaak buurthuizen bezocht voor mijn werk en heb er toch elke keer wel een flinke lachbui gehad en ga er altijd met een grote lach weer weg. Helemaal niet gek om eens te proberen dus!

Je kan in je eigen buurt op zoek naar een leuk handwerkclubje

5. volg een workshop bij een professional

Er zijn wat haaksters in de professionele haakwereld die tegen betaling workshops aanbieden. Ik heb dit zelf ook overwogen, maar ik merk dat ik het echt lastig vind om mijn kennis aan een ander over te dragen. Daar ga ik me voorlopig dus niet aan wagen.
Maar mijn collega-haaksters zijn hier wel goed in! Met een beetje goed Googlen kom je vast bij een leuke haakster terecht.

6. Kijk op youtube naar tutorials

Ik heb in het begin ook heel veel op YouTube gekeken naar filmpjes met uitleg. Zeker ‘Handwerkles‘ was hierin echt super duidelijk. Zij legt het rustig uit, heeft duidelijke filmpjes en ze is echt een goede haakster. Wat bij YouTube wel een nadeel is, is dat het filmpje blijft doordraaien, terwijl je zelf met je handen bezig bent. Het op pauze zetten is best irritant, want dan moet je weer even een vinger vrij maken voor de pauze knop. En later weer om te starten. Als je volop in je werkje zit, is dat best lastig.
En als je besluit het filmpje te laten draaien terwijl je zelf wat aanrommelt, ben je de draad weer helemaal kwijt en moet je weer helemaal terug zoeken waar je was gebleven. Niet perfect dus, maar wel een goede optie om te oefenen.

7. Of bestel een startershaakpakket bij Bolletje van Katoen

Wat ik natuurlijk iedereen zal aanraden: bestel een startershaakpakket bij Bolletje van Katoen! Ik heb het in het begin echt gemist dat er iets van een boekje was met duidelijke plaatjes, uitleg, normaal Nederlands op Jip en Janneke niveau en dat je dan aan het eind van het boekje ook nog een leuk projectje hebt gemaakt! Want alleen een sliert of een rondje kan je zo weinig mee.
In mijn haakpakketten hoop ik dat ook meteen het kwartje valt hoe je de technieken toepast in andere patronen. Doordat je dit in het startersboekje oefent, creƫer je ook inzicht voor jezelf om dit op andere patronen en projecten toe te passen.
Het pakketje bestel je HIER!

Startershaakpakket kroontje
Met dit leuke startershaakpakket maak je meteen een leuk kroontje!

Hoe ga jij jezelf leren haken?