Bolletje van Katoen
Bolletje van Katoen maakt jouw handgehaakte, persoonlijke producten en accessoires naar wens en op verzoek!

Blog

05.06.2020

Copy Cats

Soms valt het je als ondernemer ineens op; iemand of meerdere andere ondernemers bieden dezelfde producten aan als jij pas hebt geïntroduceerd. Je stopt er veel werk in, een ander lijkt dit klakkeloos te kopiëren. Herkenbaar?
Mij viel het de afgelopen weken ineens op. Ik heb veel nieuwe producten ontwikkeld. Bij haakwerk zit daar gewoon veel tijd en denkwerk in. Ik stop er veel energie, liefde en enthousiasme in.
En dan zie ik andere haaksters exact dezelfde producten promoten. Dat kan toeval zijn. Aan de foto’s te zien hebben zij wel hun eigen product gemaakt en die gefotografeerd. Mijn product is niet ‘gepikt’.
De eerste paar keren viel het me nog niet eens zo op; hee grappig, ook zeepzakjes. Oh, die heeft ook make up schijfjes.
Maar als dat vaker gebeurt, lijkt het wel meer dan toeval.
Dan komt de vraag; moet je daar wat mee?

Ik overwoog de mede-ondernemers aan te spreken en te vragen of mijn bevinding van het kopiëren klopt. Zulke dingen bespreek ik ook wel eens thuis, moet je hier nou wat mee?
Ik heb het even wat dagen laten bezinken en toen ben ik me gaan verdiepen in het onderwerp Çopy Cats’. Want dit is dus een echte term in de business wereld.
Sowieso besefte ik dat ik juridisch geen enkel punt kan maken. Ik heb geen patent op haken, op patronen of ideeën. Iedereen mag een idee hebben en zelfs als je kan aantonen dat je wordt gekopieerd, heb je nog geen poot om op te staan. Er wordt niks gestolen, zeker niet in mijn geval.
Maar toen ging ik nog verder denken; kan ik dit niet in een totaal ander licht zien? Betekent dit niet dat mijn bedrijf nu floreert en dat mensen mijn producten gewoon heel tof vinden en er inspiratie uit halen? Ik verdien daar dan geen cent aan, maar blijkbaar begin ik een leider te worden in de markt van de handgehaakte, op bestelling en verzoek gemaakte producten. En als mensen dit kopiëren, zijn mijn ideeën misschien wel gewoon heel goed.
Ik besloot om de mede-ondernemers maar niet te gaan benaderen. Dit kan alleen maar verdeeldheid en venijn opleveren, terwijl de ander misschien niet eens bewust kopieert.
En voor mijzelf ga ik de Copy Cats maar zien als een compliment!
Mocht je dus jezelf herkennen in dit verhaal: ik help je graag aan een patroon of uitleg! En als we samen sparren, komen we tot nog veel toffere ideeën! Dat is veel leuker dan kopiëren en dat zorgt meteen voor een stuk minder frustratie bij mij als marktleider ;)

Bolletje van Katoen - 11:33:23 | 8 opmerkingen


 
E-mailen
Bellen
Instagram
LinkedIn