Bolletje van Katoen
Bolletje van Katoen maakt jouw handgehaakte, persoonlijke producten en accessoires naar wens en op verzoek!

Blog

05.06.2020

Copy Cats

Soms valt het je als ondernemer ineens op; iemand of meerdere andere ondernemers bieden dezelfde producten aan als jij pas hebt geïntroduceerd. Je stopt er veel werk in, een ander lijkt dit klakkeloos te kopiëren. Herkenbaar?
Mij viel het de afgelopen weken ineens op. Ik heb veel nieuwe producten ontwikkeld. Bij haakwerk zit daar gewoon veel tijd en denkwerk in. Ik stop er veel energie, liefde en enthousiasme in.
En dan zie ik andere haaksters exact dezelfde producten promoten. Dat kan toeval zijn. Aan de foto’s te zien hebben zij wel hun eigen product gemaakt en die gefotografeerd. Mijn product is niet ‘gepikt’.
De eerste paar keren viel het me nog niet eens zo op; hee grappig, ook zeepzakjes. Oh, die heeft ook make up schijfjes.
Maar als dat vaker gebeurt, lijkt het wel meer dan toeval.
Dan komt de vraag; moet je daar wat mee?

Ik overwoog de mede-ondernemers aan te spreken en te vragen of mijn bevinding van het kopiëren klopt. Zulke dingen bespreek ik ook wel eens thuis, moet je hier nou wat mee?
Ik heb het even wat dagen laten bezinken en toen ben ik me gaan verdiepen in het onderwerp Çopy Cats’. Want dit is dus een echte term in de business wereld.
Sowieso besefte ik dat ik juridisch geen enkel punt kan maken. Ik heb geen patent op haken, op patronen of ideeën. Iedereen mag een idee hebben en zelfs als je kan aantonen dat je wordt gekopieerd, heb je nog geen poot om op te staan. Er wordt niks gestolen, zeker niet in mijn geval.
Maar toen ging ik nog verder denken; kan ik dit niet in een totaal ander licht zien? Betekent dit niet dat mijn bedrijf nu floreert en dat mensen mijn producten gewoon heel tof vinden en er inspiratie uit halen? Ik verdien daar dan geen cent aan, maar blijkbaar begin ik een leider te worden in de markt van de handgehaakte, op bestelling en verzoek gemaakte producten. En als mensen dit kopiëren, zijn mijn ideeën misschien wel gewoon heel goed.
Ik besloot om de mede-ondernemers maar niet te gaan benaderen. Dit kan alleen maar verdeeldheid en venijn opleveren, terwijl de ander misschien niet eens bewust kopieert.
En voor mijzelf ga ik de Copy Cats maar zien als een compliment!
Mocht je dus jezelf herkennen in dit verhaal: ik help je graag aan een patroon of uitleg! En als we samen sparren, komen we tot nog veel toffere ideeën! Dat is veel leuker dan kopiëren en dat zorgt meteen voor een stuk minder frustratie bij mij als marktleider ;)

Bolletje van Katoen - 11:33:23 | 8 opmerkingen

 1. Sonja tiersma

  06.06.2020

  Dit heb je mooi geschreven en klopt zeker. vooral toen je begon over het stukje, het is een compliment voor je werk. natuurlijk voelt het eerst niet leuk en wil je dit eigenlijks niet. maar wat je zegt zie het als een compliment, ze vinden je werk mooi en willen dit ook graag doen.
  mijn ervaring zit op een heel ander gebied, maar dan moet ik eerlijk zeggen dat mijn knuffels nou niet snel na gemaakt worden. 😆

  ga zo door meid, je doe het super leuk! 😘

 2. Monica

  06.06.2020

  Mooi geschreven, klopt helemaal! Jammer dat mensen dit af en toe doen. Zie dit inderdaad als compliment. Je maakt mooie spullen. Wees er trots op.

 3. Marijke

  06.06.2020

  Ik ken het en als kleine onderneming kun je er vaak niks tegen doen. Ik vind het lastig om het als compliment te zien omdat jij er zoveel tijd en energie in hebt gestoken en een ander gaat er gewoon met jouw idee vandoor

 4. Anja

  06.06.2020

  Oh, dat herken ik heel goed. Ik was eerst zowat de enige met een online lifestyle magazine, ineens gaan alle bloggers van een blog naar een lifestyle magazine. Artikelen worden heel vaak nageaapt, echt om moe van te worden. Ja, ik zou het ook als compliment moeten zien, maar dat is soms lastig ;)

 5. Dyonne

  06.06.2020

  Fijn om dit te lezen en hoe jij er een positieve draai aan heb weten te geven !!
  Zelf ben ik het nog niet heel vaak tegen gekomen, maar de keren van wel, vond ik het zeker niet prettig…
  in goed vertrouwen probeer je iemand te helpen die met vragen bij je komt en dan gaan ze er met jou informatie vandoor…
  het was een wijze les…

 6. Chantal

  06.06.2020

  Wat mooi dat je dit voor jezelf kunt omdenken, is eigenlijk ook een groot compliment inderdaad!

 7. Stefanie

  13.06.2020

  Dit zijn altijd van die lastige dingen en het is inderdaad dan ook wel weer een compliment dat mensen jouw producten zo leuk vinden.

 8. Manon

  14.06.2020

  Wat goed dat je gaat omdenken! Als je dat niet zou doen, zou het je alleen maar frustreren en heb je alleen jezelf ermee. Wat je doet, doe je blijkbaar goed! Keep up the good work.

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments



 
E-mailen
Bellen
Instagram
LinkedIn