Geplaatst op

Bolletje van Katoen en duurzaamheid

Ik vertel al vaker dat een belangrijk onderdeel van mijn missie en visie duurzaamheid is. Het is nogal een veel gebruikte term, dus het leek me goed om eens toe te lichten hoe ik dit nou zie en bedoel. Bolletje van Katoen en duurzaamheid, wat betekent dat nou eigenlijk?

Bolletje van Katoen en duurzaamheid
Bolletje van Katoen en duurzaamheid, wat betekent dat nou eigenlijk?

Ik heb al wel vaker verteld over het wol wassen, de schaapsherder, het inkopen van materiaal waarvan ik weet dat het een duurzame oorsprong heeft. Dus dat deel sla ik vandaag even over.

Ik deelde de laatste tijd op instagram in mijn stories steeds meer berichten die ook los staan van het haken. Ik heb geen privé account op instagram en voel dan toch de behoefte om de wereld iets te laten zien over duurzaamheid, beter omgaan met de aarde en mooier omgaan met je nabije omgeving.

Zo liet ik een gedicht zien over kinderen en hoe wij met ze omgaan in de westerse wereld. Ik vind dit steeds meer verwijderd zijn van hoe wij mensen van nature in elkaar steken. Ik zie in mijn eigen gezin dat dit zorgt voor problemen en stress. Ik kies daarom van natuurlijk ouderschap. Dit lijkt niks met haken en duurzaamheid te maken, maar het heeft wel degelijk een link.

Bolletje van Katoen en duurzaamheid
Ik maak al mijn haakwerkjes van borduurzame stof

Ik heb het dan over voorleven. Kan mijn zoontje zijn brood niet meer op? Er zijn ouders die dan verwachten dat hij zijn bordje zou leeg eten. Maar ik heb als kind leren over eten en wil graag dat mijn kinderen hun grenzen leren aangeven. Ik vertrouw erop dat ze zichzelf niet uithongeren. En als ze hun korstjes dan laten liggen, geven ze dit aan de vogeltjes op ons balkon.
Blijer kan je mij niet maken!

Voorleven noemen ze dat. Door zelf het voorbeeld te geven hoe jij het leven graag zou leven, maak jij het beste voorbeeld voor je kinderen. En daardoor gaan ze uit zichzelf ook zo hun leven leven. Ik zie dat dit echt werkt. Ik hoef ze geen preken te geven over het milieu, ik laat zien hoe je het kan aanpakken.

Zo ook naar mijn omgeving. Ik hoef niet te preken over vegetarisch eten en dat ik denk dat dit beter is voor je lijf, voor het milieu, voor echt heel veel levensgebieden. Ik kook vegetarisch voor mijn visite en ze smullen altijd. Ik laat zien dat de vleesvervangers vandaag de dag echt een lekker alternatief zijn. En ook dat er soms geen alternatief nodig is. Bij een bonenschotel is gehakt echt totaal geen meerwaarde. Al je proteïnen heb je al binnen via de bonen.

I Don't Believe in Global Warming
Bolletje van Katoen en duurzaamheid; we zullen er toch allemaal een keer wat mee moeten…

Bolletje van Katoen en duurzaamheid;
Ik preek er graag over, maar ik weet dat het mensen tegen de borst stuit.

Ik ben alleenstaande moeder met een baan voor 30 uur per week en de webshop waarmee ik jullie als volgers bereik. En toch lukt het mij prima om een compostbak bij te houden, stroom en afval te besparen, inkopen te doen op mijn eigen eiland en ook nog wol te wassen en tijd te maken voor mijn kinderen. Je kunt dingen namelijk combineren en met een beetje planning kan alles best efficiënt worden aangepakt. En je bespaart er vaak juist geld mee. Mensen denken altijd dat vegetarisch en duurzaam leven veel geld kost, maar dit ervaar ik zelf helemaal niet zo. Ik hergebruik al mijn doosjes (en prakjes eten), ik koop alleen spullen die ik echt nodig heb en vleesvervangers zijn net zo duur als een stukje vlees.

Je zal dus misschien zien dat ik Bolletje van Katoen soms zal gebruiken voor andere berichten dan alleen berichten over haken. Ik wil hierbij meer inzage geven in mijn leven en levensstijl en ik hoop er mensen mee aan het denken en tot actie te zetten.

Wat doe jij in het kader van duurzaamheid?

En als laatste: Wist je dat alle producten in mijn winkel duurzaam geproduceerd zijn? Kom dus snel kijken en shoppen!