Geplaatst op

Bolletje van Katoen; hobby of bedrijf?

Naar aanleiding van een eerdere blog of ik een hobby bedrijfje heb, kreeg ik ook inspiratie om te schrijven over wat Bolletje van Katoen nou is; een hobby of een bedrijf?
Bolletje van Katoen; hobby of bedrijf? Die vraag komt toch nog wel eens bij me binnen. Omdat ik erbij een baan heb voor een baas, is het misschien in mijn omgeving soms niet helemaal duidelijk.

Bolletje van Katoen; hobby of bedrijf?
Op 1 september 2019 werd Bolletje van Katoen een echt bedrijf!

Ik snap die verwarring wel. Toen ik in 2014 begon, begon het inderdaad als hobby. Ik haakte heel veel voor mijzelf en mijn gezin, maar op een bepaald moment liggen de kasten natuurlijk wel vol.

Maar het was zeker een keuze om mijn werk online te delen en aan te geven dat ik dit ook voor jou kan haken. Ik maakte er een pagina op facebook voor aan en sindsdien heb ik eigenlijk doorlopend wel bestellingen gehad. Het ontstond zo dat mensen speciale aanvragen gingen doen.

Ik begon met de skullshawl. Die vond ik zo gaaf en hij is leuk om lekker weg te haken. Dus zo haakte ik een stuk of 5 skullshawls op bestelling, nadat ik mijn eigen sjaal had laten zien op de facebook pagina.

Bolletje van Katoen; hobby of bedrijf? Het begon met de skull shawl!
Bolletje van Katoen; hobby of bedrijf? Het begon met de skull shawl!

Bolletje van Katoen; hobby of bedrijf?

Door ervoor te kiezen om naast de sjaals nog meer leuke artikelen te delen, ging het allemaal een beetje lopen. Sloffen, dekens, sjaals, er kwam zo rustig aan wat vraag naar gehaakte artikelen. En zo ook steeds meer de speciale verzoeken.

‘je haakte die skullshawl, maar kan je ook deze ‘patroon Elise’ als sjaal maken? Ik vond het op Pinterest en ik kan zelf niet haken’ Ja hoor, geen probleem. En zo ontstond het haken op verzoek, op bestelling en de persoonlijke aanvragen.

Ik heb wel 25 paar haaiensloffen gehaakt in het begin van 2015. En ook andere thema’s voor sloffen kwamen voorbij, allemaal naar wens en op verzoek. Dus toen ik het bedrijf wat ging uitbouwen, werd dat mijn motto en is dat ook zo gebleven.

‘Bolletje van Katoen maakt jouw handgehaakte, persoonlijke producten en accessoires naar wens en op verzoek!’

Het werd een leuk motto en mensen wisten me te vinden. Patronen die ze zelf niet kunnen haken, artikelen die in de algemene winkels niet te vinden zijn, kleding die precies op maat gemaakt is, het liep storm.

Halverwege 2015 werd ik zwanger, bewust alleenstaand. Toen kreeg ik het wat drukker thuis en was het bedrijf nog vrijblijvend genoeg om het op een laag pitje te zetten. Ik haakte me suf aan dekentjes en mutsjes voor mijn eigen kleine spruit, en tussendoor maakte ik dan af en toe eens een mutsje of dekentje voor een klant. Dat was op dat moment genoeg.

Het kleine spruitje bleek een flinke hand vol te zijn, dus na de bevalling bleef het wat laagdrempelig en de grote projecten kregen echt een enorme levertijd. Ik was er ook eerlijk over op dat moment dat mijn prioriteit er niet lag.

Bolletje van Katoen; hobby of bedrijf?
Bolletje van Katoen; hobby of bedrijf?

In 2018 raakte ik in een burn-out en zoals je vaak hoort, leer je van zo’n periode ontzettend veel. Het was niet leuk, maar haken gaf me enorm veel voldoening. En zeker het haken op bestelling, want de klanten waren stuk voor stuk zo enthousiast!
In samenspraak met mijn gezin en mijn werkgever gaf ik begin 2019 een flinke boost aan mijn bedrijf. Dagelijks posten, een website, een mailadres, meer sociale kanalen. En in september 2019 heb ik Bolletje van Katoen aangemeld bij KvK.

Het stukje hobby werd toen wel serieus een bedrijf. De vrijblijvendheid is er ook echt al wel een tijdje vanaf, maar dat is een bewuste keuze waar ik juist heel blij van wordt. Nu de deuren dicht gooien omdat ik even geen energie heb, is geen optie. Er lopen flink wat bestellingen en afspraken, die moet ik gewoon nakomen. Als webwinkel ga je bepaalde verplichtingen aan, die ik ook na moet komen voor de Nederlandse wetgeving. Maar ik zou mij persoonlijk ook vreselijk voelen als ik een klant laat zitten, dus daar ligt altijd de prioriteit.

Dus komt nu de vraag: is Bolletje van Katoen nou jouw hobby of jouw bedrijf? Dan is het absoluut mijn bedrijf!