Geplaatst op

Duurzaam op reis met kinderen

Nu het nieuwe jaar is begonnen, is het weer tijd om ons te gaan verheugen op de leukste tijd van het jaar: vakantie! Ga je lekker de ontspanning op zoeken in de natuur? Verblijf je in een cabin aan het strand of ga je de stad verkennen met je familie?

De Nederlandse bevolking vindt het heerlijk om op vakantie te gaan. Jaarlijks gaat 85% van de Nederlanders op vakantie. Hiervan neemt de helft het vliegtuig om op zijn bestemming te komen. Onderhand weten we dat het vliegtuig niet duurzaam is. Hoe een duurzame vakantie met kinderen er dan wel uit ziet? In deze blog lees je hier meer over.

Hoe ga je op een duurzame vakantie?

Stap één om je vakantie te verduurzamen is het vermijden van het vliegtuig wanneer dat kan. Het is namelijk het minst duurzame vervoersmiddel dankzij de stoffen die er vrij komen bij het verbranden van de brandstof kerosine. Goede alternatieven voor het vliegtuig zijn de (elektrische) auto of de trein. De trein is in de meeste gevallen de beste en goedkoopste optie. Niet alleen is de trein efficiënt omdat er veel mensen tegelijkertijd vervoerd kunnen worden, ook rijden veel treinen tegenwoordig op groene stroom!

Een ander bijkomend voordeel van het reizen met de trein zijn de lage kosten. Zo neem je kinderen t/m 14 jaar gratis mee naar bijvoorbeeld Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Denemarken. Ook in Nederland is er aan de kinderen gedacht: met een Rail Runner kaartje kunnen kinderen t/m 11 jaar de hele dag reizen voor maar €2.50. Een overnachting in Nederland is hiermee dan ook perfect om er even tussenuit te gaan!

Ben je bang dat je kinderen zich gaan vervelen tijdens de treinreis? Geef ze een vakantie(knutsel)pakket mee met bijvoorbeeld een tijdschrift, boek, potloden, tekenpapier en veel meer. Wist je dat de trein een betere mogelijkheid biedt om te tekenen en knutselen dan de auto? Dankzij het uitklaptafeltje bij elke stoel tover je de tafel binnen mum van tijd om in een knutseltafel.

Hoe kies je een duurzame bestemming?

Niet alleen de keuze voor het vervoersmiddel speelt mee in de CO2-voetafdruk van je reis, ook de accommodatie heeft daar invloed op. Er is geen perfect antwoord te geven op de vraag: wat is een duurzame bestemming? Dit hangt namelijk af van heel veel verschillende factoren. Een accommodatie kan zich bijvoorbeeld onderscheiden op het gebied van duurzaamheid door de aanwezigheid van zonnepanelen, en een warmtepomp en/of vloerverwarming. Naast het zelf beoordelen van een accommodatie op duurzaamheid kan je ook kijken naar labels. Voorbeelden van duurzaamheidslabels zijn het EU Ecolabel, Green Key (goud), en Green Tourism. Het label betekent niet dat de accommodatie helemaal CO2-neutraal is, maar wel dat er extra stappen worden genomen om te verduurzamen.

Een leuke bijkomstigheid is dat veel duurzame accommodaties beschikken over een eigen moestuintje en een opvangsysteem voor regenwater. Hiermee scoren ze niet alleen punten op het gebied van duurzaamheid, maar bieden ze ook de mogelijkheid om je kinderen wat te leren over tuinieren, het groeien van eten en het planten van zaadjes. Speel bijvoorbeeld een spelletje met je kinderen waarbij ze moeten raden welke groente of welk fruit er groeit, en kook ‘s avonds een maaltijd met de ingrediënten uit de moestuin!

Wat te doen tijdens de duurzame vakantie met kinderen?

Geniet samen met je gezin van wat de buitenlucht te bieden heeft! Leer de volgende generatie op jonge leeftijd hoe mooi de natuur is en waarom we die moeten beschermen. Ga bijvoorbeeld paddenstoelen bewonderen tijdens een lange wandeling door de bossen of laat je kinderen spelen in een zandvlakte. Bossen zijn voor kinderen een grote speeltuin. Ze vinden de vrijheid om te ontdekken heerlijk en kunnen er al hun energie kwijt.

Een leuke activiteit om te doen met je kinderen is het bezoeken van een pluktuin. Een pluktuin is een tuin die volstaat met verschillende soorten bloemen. Je kinderen kunnen dan van de bloemen hun eigen boeket samenstellen. Oudere kinderen vinden een klimbos ook geweldig. Bij deze activiteit zijn je kinderen een dagje in de buitenlucht actief aan het klimmen!

Ben je op zoek naar een duurzame accommodatie of wil je helemaal duurzaam reizen? Op https://sustainaway.nl/ vind je alles op het gebied van duurzaam reizen!