Geplaatst op

Haken is ontspanning! Is het ook duurzaam?

Ik schreef een gastblog voor Sustainaway.nl; haken is ontspanning, is het ook duurzaam?. En zij schreven er één voor mij. Wat een leuke samenwerking!
Ik vond mijn blog zo leuk en echt waarde hebben, dat ik hem hier graag ook nog deel!

Hakend de winter door, lees mijn blog bij Sustainaway!

Haken is ontspanning! Is het ook duurzaam?

Tegenwoordig hoor je mensen veel over hoe je je hoofd leeg krijgt, hoe je meer bij je gevoel komt, hoe je ontsnapt aan de hectische huidige wereld. Ontspannen is iets waar we allemaal hard naar zoeken, want we rennen, vliegen en haasten de hele dag door.

Termen die je veel hoort zijn dan mindfull, onthaasten, ontstressen. We willen niet meer multi-tasken, maar juist bedachtzaam en met aandacht onze vrije tijd doorbrengen.
Wist je dat je nu zelfs een betaalde cursus kunt volgen om te gaan schreeuwen aan zee?

Zelf word ik wat weeïg van zulke termen en de bijbehorende betaalde services.

Toen ik een tijdje alleen woonde, was ik naast mijn drukke dagen ook op zoek naar iets om te ontspannen. Even de gedachten verzetten. Maar ook wel iets om de tijd te doden, maar dan wel met iets zinvols.

Daarnaast vind ik het echt belangrijk dat mijn hobby en mijn bezigheden niet een grotere voetafdruk achterlaten op de wereld.

Op die manier ben ik jaren geleden begonnen met haken. Ik had het al wel geleerd in mijn kindertijd, maar pas nu leek ik me er goed toe te kunnen zetten. Ik kreeg het goed onder de knie, en werd er zelfs beter in.

Ik ben me gaan verdiepen waarom dat haken mij nou zo ontzettend hielp ontspannen. En daar zijn echt interessante theorieën over te vinden.

Als je leest in wetenschappelijke onderzoeken, zijn handwerken, knutselen en creëren, allemaal bezigheden die hetzelfde werken als yoga en mediteren. Het ontspant, laat je even weggaan van de dagelijkse sleur en je creëert de mooiste dingen.

Haken is ontspanning
Haken is ontspanning! Zo neem ik ook altijd iets te haken mee op vakantie.

Als je iets hebt gemaakt, kan je hierover allerlei emoties ervaren. Trots, blijdschap, tevredenheid. Daarnaast ordent het je gedachten, omdat je zorgt dat je van een bolletje waar je niet echt wat mee kan, een heel zinvol product kan maken, zoals een sjaal of een trui.

Al deze eigenschappen maken dat het voor veel mensen echt aan te raden zou zijn om een hobby te vinden waarin je dingen creëert, ontwerpt en in elkaar zet.

Het maakt ook dat je niet de hele avond naar de tv of telefoon staart. En ook dat is wel echt beter voor je brein en je welzijn.

Het is aangetoond dat al die schermpjes niet echt een goede invloed hebben op je gezondheid. Zowel mentaal als fysiek. Maar op saaie avonden op de bank zijn ze erg makkelijk om erbij te pakken. Puur tijdverdrijf. Vaak bereik je er niks mee. Zonde! En naast dus de slechte prikkels ervan, geeft het je ook nog eens het gevoel dat je weer een paar uren hebt verspild aan nutteloosheid.

Maar laat mijn bedrijf ook een grote voetafdruk achter op de aarde?

Dat is iets waar ik me wel gaandeweg beter in ben gaan verdiepen. Sowieso is een kledingstuk dat handgemaakt is door Bolletje van Katoen beter te verantwoorden naar de aarde, dan een massaproduct van een grote kledingketen. Die artikelen reizen de hele wereld over, grondstoffen komen weer uit andere delen van de wereld, kinderen zetten het weer elders in elkaar.

Ik koop mijn materiaal in bij een lokale wolwinkel die ook let op de duurzaamheid. Zo is alle wol en katoen in Nederland geproduceerd. De grondstoffen worden ook zoveel mogelijk uit Nederland gehaald en anders gerecycled.
En de vulling van mijn knuffels haal ik bij een lokale schaapsherder. De geschoren schapen leveren bergen wol, waar ik weer lange tijd mee vooruit kan. De schapen grazen op het eiland waar ik woon (Dordrecht) en leven hun leven tot ze oud en versleten zijn.

Wol van de lokale schaapsherder!
Wol vulling haal ik bij de lokale schaapsherder!

Bij het verzenden maak ik gebruik van hergebruikte doosjes en envelopjes. Die zijn dus zoveel te krijgen uit mijn omgeving, dat ik tot nu toe nooit tekort ben gekomen.

En zo kan ik het mindful bezig zijn, combineren met mijn duurzame levensstijl. Want wist je dat mijn kledingstukken veel langer meegaan dan de artikelen uit de grote winkels? Die artikelen zijn erop gemaakt om ze na een jaar te vervangen. Ik weet van sommige klanten dat ze mijn trui of sjaal na 7 jaar nog dragen. Want toen startte ik mijn bedrijf. De eerste bestellingen zijn dus nog steeds in gebruik!

Sjaal Elise
Een van de eerste sjaals die als bestelling werd gemaakt!

Ik vind het ontzettend fijn om zowel in mijn privé als voor mijn bedrijf mijn enthousiasme over duurzaamheid door te geven. Zo min mogelijk afval creëren, zoveel mogelijk hergebruiken, ik raak er niet over uitgepraat! En door middel van mijn producten, kan ik dat mooi meegeven aan de mensen met wie ik in contact kom.

Wil jij nou ook zo’n duurzame hobby? Of een duurzaam product? Dat kan allebei! Ik maak producten en accessoires geheel naar wens, maar ik verkoop ook pakketten waarmee je kunt leren haken.

Wie weet heb ik je aangestoken met het haak-virus en zie ik je in mijn winkel!
https://bolletjevankatoen.nl/