Geplaatst op

Hoe begin je met haken?

Ik vertel zo graag over haken, maar kan jij het al? En als je nog niet haakt, hoe begin je met haken? Ik kan je daar alles over vertellen!

Mijn eerste haakwerkje
zo’n allereerste haakwerkje blijkt jaren later toch minder perfect dan ik eerst dacht…

Ook ik heb ooit leren haken op school. Daar heb ik wel vaker over verteld. Na school heb ik het toen lang laten versloffen, want pubertijd en andere prioriteiten en daarna geen motivatie meer.
Maar toen ik jaren later elke avond alleen op de bank zat, ben ik het weer gaan oppakken. Inmiddels had toen YouTube al zijn intrede gemaakt, dus daar kon ik veel opzoeken. Ik oefende de steken en de foto hierboven was een van de resultaten. Niet echt iets om over naar huis te schrijven, vind ik nu. Maar toen was ik bere trots en de auto hing lang aan mijn sleutelbos. Over de kwaliteit niet te klagen dus. Vormgeving kon nog wel wat beter.

Wat als jij nu wil gaan haken, hoe begin je met haken?

Ik zou zelf iedereen aanraden om allereerst eens wat filmpjes op te zoeken. Zelf heb ik ook een YouTube kanaal (die vind je HIER). Hier probeer ik ook wat uitleg te geven en wat inkijk in mijn eigen werk, maar dit loopt nog niet zoals ik bedacht had. Collega haakster zijn er wel heel goed in en zo maakte ik jaren geleden weer een start met haken.

Waar ik wel echt veel aan heb gehad, ik uitleg van mijn moeder en tantes. En omdat ik daar zoveel aan had, heb ik nu ook wat dingen opgezet waarvan ik denk dat het anderen ook gaat helpen. Als jij graag wil leren haken, weet ik zeker dat je hier wat aan hebt!

Haken voor beginners
Als jij wil leren haken, kan je beginnen met het ebook starterstechnieken van Bolletje van Katoen!

Allereerst denk ik dat het handig is om te beginnen met het starterstechnieken boek. Die kun je gratis downloaden als je je abonneert op mijn nieuwsbrief. Het abonneren kun je doen via de pop-up op deze website.

Met dit starterstechnieken boekje leer je de basissteken. Er staan tekeningen in en een uitgebreide beschrijving. Ook staan er links in naar de YouTube filmpjes die uitleggen hoe je de steken maakt.

Als je dit boek hebt doorgewerkt, kun je meer opties kiezen. Ik heb hele leuke startespakketten in de winkel liggen. Je vindt die hier: Starterspakketten – Bolletje van Katoen

Vind je dit nog een beetje lastig? Wil je tussendoor vragen kunnen stellen?

Ik heb ook haaklessen in de digitale winkel gezet! Dit vind ik echt zo’n leuk product!

Granny Thee
Onder het genot van een bak thee haalde ik met een bekende weer haar haakvaardigheden naar boven!

Wat ik echt mistte in de bestaande producten, vond ik bij mijn moeder en tantes. 1 op 1 samen haken en tussendoor kun je je vragen stellen. Nu ik mezelf een geoefende haakster kan noemen, vind ik dat echt leuk om te doen. Samen werken we aan een project waar jij nu nog op vast loopt. Zo had ik een bekende op de thee waarbij de Granny Squares steeds maar rond werden in plaats van vierkant. Zo kom je nooit tot een babydeken en die wilde ze nu wel gaan haken voor de aanstaande gezinsuitbreiding in de familie.

Gelukkig hadden we nog even de tijd, dus zijn we onder het genot van een kop thee en wat lekkere koekjes gaan beginnen. Patroon erbij, zowel het geschreven als getekende patroon. Zo kun je ook kijken wat voor jou het makkelijkst werkt. Beide patronen leg ik je uit, het is aan jou wat jij gaat gebruiken. Als je de getekende Granny’s snapt, kun je deze kennis ook in alle andere plaatjes toepassen.

In 1 op 1 les bleek in dit geval dat de stap van het meerderen verkeerd werd toegepast. Simpele aanpassing, groot plezier, want nu konden de dekens zelfstandig verder worden afgehaakt.

Maar ook als je helemaal nog niet kan haken, is 1 op 1 les helemaal goed. Want ik kan je laten zien hoe je de haaknaald het handigst vasthoudt en hoe je nu het beste insteekt.

Hoe begin je met haken? Doe je ook mee met mij?