Geplaatst op

Hoe haak je met fluffy garen?

Nadat ik mijn honden familie heb laten zien, wilde ik graag wat meer vertellen over het fluffy garen. Hoe haak je met fluffy garen? Het ziet er super schattig uit, maar het vergt wat ervaring en techniek om er mee te werken.

Mooi moment om dat dus eens uit te leggen. Eerst eens een stukje theorie. Want om dit verhaal te snappen, moet ik eerst even wat uitleggen.

Eerst eens een stukje theorie, hoe haak je een vaste?

Dit plaatje vind je ook terug in mijn E-book (krijg je gratis als je je abonneert op mijn nieuwsbrief) en mijn starterspakketten. Hoe haak je een vaste? Dat moet je eerst snappen, voor ik kan uitleggen hoe dit moet met fluffy garen.

Ik gebruik voor verschillende technieken ook vaak de haakbijbel, wellicht is dat plaatje duidelijker dan het zwart wit hierboven.

Hoe haak je een vaste?

Deze haakbijbel heeft 200 technieken en steken uitgelegd, allemaal aan de hand van dit soort plaatjes en duidelijke foto’s. Ik ontwerp ook wel eens sjaals en truien aan de hand van de technieken in dit boek. De naam Haakbijbel doet dus zeker recht!

Zoals je ziet moet je de steken kunnen zien en weten waar je insteekt, als je gaat haken. En dan kom je bij het hele euvel van het haken met fluffy garen. Want bij fluffy garen, zie je de steken niet.

Fluffy garen
Bij fluffy garen zie je de steken niet!

Hoe haak je dan in hemelsnaam de juiste steken als je ze niet kan zien?!

En dan komt er een stukje ervaring en techniek kijken. En een stukje slim zijn. Je ziet al een steekmarkeerder zitten op deze foto. Die zijn voor heel veel dingen handig, in dit geval is hij mijn redding!

In de eerste ronde maak je 6 vasten in een ring. Dit ga je meerderen, om een lijf, hoofd, been of staart te krijgen. vaak ga je van 6 naar 12, naar 18 en zo steeds met 6 extra per ronde (toer) erbij. Bij de eerste toer, haak ik dus 2 vasten per steek. Want dan ga je van 6 (x2) naar 12. Ik zet de markeerder op nummer 6 en ik begin aan de nieuwe toer.
Als ik dan tot 12 heb geteld, zou ik weer bij de steekmarkeerder moeten zijn aangekomen. Een aantal keren klopt dit niet, dan begin ik dat rondje opnieuw. Maar meestal kom ik goed uit. Dan kan ik door naar de volgende ronde. 3 steken voor elke 2 steken.

Haken in de zon!
Op dit plaatje in het zonnetje zie je duidelijk hoe de steekmarkeerders mij helpen!

Nu ik al 7 jaren op bestelling haak, kan ik bijna met mijn ogen dicht in een cirkel meerderen tot waar dan ook. Het tellen gaat zelfs bijna automatisch, ik kan ondertussen mijn kinderen aansturen als er iets aan de hand is. Dus nu ik het bijna met mijn ogen dicht kan, lukt dat ook bij fluffy garen. Maar dan wel met een steekmarkeerder. Zelfs de meest ervaren haaksters gebruiken hiervoor de steekmarkeerder. Zo kan je altijd je werk checken en weet je dat het goed uitkomt. Je wil natuurlijk wel een goed werk afleveren!

Hoe je nou de juiste steken pakt? Je moet voelen, inschatten en dus vertrouwen op je ervaring. Ik weet waar de volgende steek ongeveer moet zitten. Soms haal ik het werkje wat uit elkaar, om het goed te bekijken. Dit moet je voorzichtig doen, om het niet permanent uit elkaar te trekken. Je wil alleen even de steek zien, niet het werk verprutsen.

Kan een beginner ook met fluffy garen haken?

Ik zie het vaak gebeuren, fluffy is zo schattig en het lijkt dan zo makkelijk, omdat je juist de steken niet ziet. Dus een beetje op gevoel, lekker een beginners werkje maken als je nog niet zo vaak hebt gehaakt.

En dan ga je de mist in. Je rondes komen niet uit, dus alles wordt schots en scheef. Ik heb zo eens een wortel gehaakt, die we gekscherend Wildo hebben genoemd. Nu groeien wortels ook niet recht, dus kon het prima in de speelgoed winkel van de kinderen. Maar een rechte wortel was het zeker niet. Zonde!

Ik zou een beginner dus juist aanraden om een beetje een dik katoen uit te kiezen, op een grote naald te beginnen (vanaf 5mm), zodat je de techniek eerst onder de knie kan krijgen.

In mijn starterspakketten begin je met naald 3 en een oranje katoen. Dat is dus niet zo groot als ik je zou aanraden, maar door het oranje katoen en de uitleg erbij, zie je goed wat je doet.

Pas als je goed doorhebt hoe je vasten moet haken, kan je eens proberen met fluffy garen te haken. En dan zou ik dus ook aanraden om de steekmarkeerders te gebruiken!

Ik ben benieuwd: ga jij ook aan de slag met fluffy garen?