Geplaatst op

Hoe haak je op bestelling?

Het leek me wel eens leuk om wat anders te laten zien dan alle producten die ik maak of de technieken erachter. Want de vraag die ik ook wel eens gesteld krijg: hoe haak je op bestelling?

Ik haak al sinds 2014 op bestelling, dus voor mij is er niks nieuws. Maar ik begrijp bijvoorbeeld in mij omgeving wel eens dat men zich afvraagt hoe dat nou eigenlijk werkt. Qua tijd, inkopen, patronen, maar ook reclame maken en hoe je je inspiratie op doet.

Perfect onderwerp voor een blog!

Ik haakte ooit eens een skull shawl voor mezelf. Ik zat toen in zo’n fase dat ik wel weer even terug wilde naar mijn jeugdige obsessie voor punk en dwarsheid en dat soort gekke dingen. En als je de sjaal draagt, zie je niet direct dat het om skelet hoofden gaat.

Skull Shawl
In 2014 maakte ik voor mijzelf een skull shawl. Die wilde meer mensen wel hebben!

Ik plaatste dat op Facebook en meteen wilden mensen het ook hebben. En dan begin je met haken op bestelling.
Toen nog tegen vergoeding van de kosten. Want ik had totaal geen idee hoe dat wwerkte met kosten berekenen en ik had toen nog niet de intentie om er een hele winkel van te maken.

Ook die foto’s plaatste ik online en mensen begonnen het te delen en me te herkennen. Als jij kan haken, kan je dan ook dit? En dan kreeg ik een patroon of foto.
De winter na de skull shawl kreeg ik een bericht. Jij kan toch haken? En toen een plaatje van de haaiensloffen die ik gisteren deelde.
Ik kocht het patroon bij NaamMobiles en ging aan de slag.
Die winter haakte ik 25 paar haaiensloffen. Deze keer rekende ik meer dan alleen het materiaal. Maar 12,50 per paar is nog steeds geen geld natuurlijk, ook 8 jaar geleden niet.

Haaiensloffen kun je bestellen in iedere kleur die je maar wil!

Toen ben ik een pagina gaan opzetten en op meerdere sociale media een zakelijk account. Zo kon ik overal delen wat ik haakte. En zo hoopte ik reclame te maken voor mijn versbakken winkeltje.
Ik haakte vestjes, knuffeltjes dekens, noem het maar op.

Hoe haak je op bestelling?

Inmiddels werkt het bij mij dus een beetje anders dan toen. Maar de ontstaansgeschiedenis is altijd mooi. Want ik had niet een dik businessplan. Steeds als ik wat verdiende, kon ik daar weer nieuw materiaal van kopen en zo groeide alles verder.

In 2019 heb ik Bolletje van Katoen KvK geregistreerd. Ik heb een website gebouwd en ik ging me verdiepen in marketing. Via bepaalde ondernemersgroepen leerde ik hoe ik verder kon komen en hoe ik het aan kon pakken met content.
Want behalve het haken zelf, moet ook de wereld weten wat je aanbod is, zodat er weer besteld word.

Nu heb ik geld voor leuke stickers, labels, kaartjes, een website met een hulplijn die me regelmatig even op weg kan helpen.

En nu plaats jij een bestelling, kijk ik in mijn voorraad of ik het materiaal heb liggen. Want inmiddels heb ik zoveel liggen, en kan ik jou vertellen of ik meteen kan beginnen en snel kan leveren, of dat ik inkopen moet doen en dat het even een paar dagen duurt.
Je krijgt een factuur en doet je betaling met een tikkie of iDEAL.
En ik plan in mijn agenda momenten in waarop ik ga haken. Avonden vaak 1 tot 2 uurtjes. Overdag afhankelijk van mijn afspraken.
En er moet ook tijd zijn voor deze blog, voor het maken van content, het reageren op klanten. Dat plan ik allemaal mooi in, het klinkt zo wel heel veel, maar het is allemaal goed te overzien.

Want haken is ook echt mijn hobby en passie, dus het is voor mij alleen maar feest als er weer een leuke bestelling binnenkomt!

Ook zo’n leuke quote voor webshophouders 😄

En inspiratie opdoen? Dat gaat via pinterest of wat ik tegenkom op haakgroepen. Maar vooral ook door de vragen die ik van jullie als klanten en volgers krijg! Ik hoef het bijna zelf niet te verzinnen, want de originele vragen en ideeƫn stromen vanzelf wel binnen!

Hoe haak je op bestelling: gewoon doen dus!