Geplaatst op

Hoe heeft Bolletje van Katoen ‘Luie Aart’ ontwikkeld?

Laatst liet ik op Facebook en Instagram ‘Luie Aart’ zien. Een speciaal verzoek van een klant, die ik met een persoonlijke touch uniek heb gemaakt voor Bolletje van Katoen.

Vandaar zijn unieke naam, Luie Aart!

In eerste instantie kwam de klant al met een foto en een link naar een patroon. Zij kan zelf niet haken, dus de vraag was of ik dat kon maken.

Met een haakpatroon erbij was dat voor mij natuurlijk een makkelijke vraag. En ontzettend leuk om te doen!

Het patroon vonden de klant en in op Pinterest. Superleuk geschreven en met wat foto’s erbij.

Het patroon vonden de klant en in op Pinterest.

Ik zou de luiaard plantenpot maken naar dat patroon, zonder verdere aanpassingen. In zo’n geval zou ik het product ook met een verwijzing naar het patroon op de sociale kanalen zetten.

Maar dit werd een grotere uitdaging dan gedacht!

Ik lees een patroon altijd eerst helemaal door, zodat ik weet of er me nog een verrassing te wachten staat, of dat ik nog ergens rekening mee moet houden. Soms kies ik voor een andere volgorde van losse elementen bijvoorbeeld.

Ik lees een patroon altijd eerst helemaal door, zodat ik weet of er me nog een verrassing te wachten staat, of dat ik nog ergens rekening mee moet houden.

Over het algeheel genomen zag het er wel goed uit en wist ik al wel dat dit ging lukken. Pas op dat moment zeg ik de klant ook dat ik het kan maken.

Als ik in de gaten heb dat het idee en de basis goed zijn, weet ik ook dat ik het eventueel naar eigen inzicht kan worden aangepast.

Dus vol goede moed begon ik aan het haakwerk.

En daar begon het. De afkortingen kloppen niet! Het patroon lijkt vertaald uit een andere taal, Spaans of iets in die richting. Er wordt gezegd ‘start with 8dc in Adjustabel knot’. Dc=double crochet. Een stokje in het Nederlands. Maar op de foto zien we 8 vasten. Gelukkig staan er foto’s bij.

Na deze toer worden de termen vaste en double crochet door elkaar gebruikt. En in de uitleg van de afkortingen staat geen single crochet, de vaste. Hmm…

Op de foto van de afgemaakte luiaard zie ik alleen vasten. Gelukkig kan ik dit herkennen. Ik besluit alle aantallen op een blaadje te schrijven per toer en haak alles in vasten.

Na het hoofdje blijkt dat ik het hoofdje moet rijgen met een losse draad van dezelfde kleur. En dan haak je het lijf er verder aan vast, het rijgen vormt de nek. Het is goed dat ik het patroon altijd vooraf lees. Anders heeft de haakster toch een probleem. Want je gebruikt maar 1 bolletje.

Bij de armen en benen staat ook niet beschreven of die moeten worden gevuld of leeg blijven. Het begint wel een moeizaam patroon te worden op deze manier. Met mijn eigen inzicht besluit ik de armen en benen leef te laten, zodat het slungelige karakter behouden blijft.

Het gezichtje is volgens het patroon net zo groot als het hele hoofdje. Laten we dat ook maar meteen aanpassen.

Het gezichtje is volgens het patroon net zo groot als het hele hoofdje. Laten we dat ook maar meteen aanpassen.

Puntje bij paaltje heeft het patroon mij zeker op weg geholpen, want met alleen een foto had ik het niet zo bedacht. Maar met alle foutjes en onduidelijkheden, heb ik besloten om er een eigen patroon van te maken.

Voor nu is dat patroon voor mijzelf. Wellicht dat ik die later ook nog in de winkel ga plaatsen.

Het heeft Bolletje van Katoen wel weer een ontzettend leuk product opgeleverd! Hij staat nog niet in de webshop, maar op Facebook en Instagram kwam hij al regelmatig voorbij.

Voor de vakantie is hij niet meer leverbaar, maar daarna zal Luie Aart in de winkel verschijnen en kan jij hem weer volop bestellen!