Geplaatst op

Ik maak al mijn haakwerkjes van duurzame stof

Vanmorgen scheurde ik mijn kalender weer af. Dat doe ik keurig op de dag waarop het moet. En wat stond daar: Ik maak al mijn haakwerkjes van duurzame stof.

Oké , het is een kalender met woordgrapjes, er staat borduurzame stof. De scheurkalender is van Mwah, ik kreeg hem als kerstcadeautje. Ik kende Mwah helemaal niet, maar het is af en toe precies raak!

Hilarisch! En zo typisch wanneer je nog bezig bent met het schrijven van je blog.

Ik maak al mijn haakwerkjes van duurzame stof

Toch grappig, hoe treffend zoiets kan zijn.

Zeker de laatste tijd wil ik mijn klanten en volgers graag laten zien wat ik doe om duurzaam te werken. Ik zou graag tips willen geven om jou ook een stukje duurzamer om ge gaan met onze wereld.

Afgelopen week heb ik weer wol opgehaald, deze keer bij een boerderij en paardenpension die het aan de straatstenen niet kwijt raakte. We mochten het zelf in grote zakken stoppen. Wij stadsmensen vinden dit weer een hele beleving.

Doordat we veel kamperen schrok ik gelukkig niet van de grote spinnen die er vanaf kwamen. Thuis staan de zakken wel op het balkon, mochten er nog wat beestjes zijn mee gereisd. Mijn dochter vindt spinnen afschuwelijk en die wol en boerderij en zijn ook niet haar ding. Dus spinnen en wol in huis zijn een slecht idee.

Ze vindt wol in een wikkel wel mooi trouwens, maar de oorsprong, daar moet ze niks van weten. Ook weer zo grappig. Hopelijk ziet ze er later de charme van in.

Deze jongen vindt de boerderij en wol gelukkig wel erg leuk!

Waarom dit een duurzame oplossing is?

Ik kocht voorheen een kilo synthetische wolvulling. Dit is geen schapenwol, maar een kunstmatig product. Het is gebleekt en vele malen gewassen. Het is zo gemaakt dat er geen onregelmatigheden in zitten. Het is over het geheel even stevig, geen klonten of dunne stukken.

Dat werkt op zich prettig, maar het ging me tegen staan. Het wordt geïmporteerd ergens ver vandaan, het is geen natuurlijk product, het wordt puur als vulling geproduceerd. Dan gebruikt ik liever een product wat toch al over is, wat het schaap geen moeite kostte om te laten groeien, waar geen chemische stoffen aan te pas kwamen voor ik het meenam.

Zelf moet ik het wel nog enkele malen wassen. Maar ik weer dat dit vele malen minder milieu impact heeft dan het chemische alternatief.

Ook de wol en het katoen waarmee ik haak, is zoveel mogelijk van milieuvriendelijke oorsprong

Behalve op de vulling let ik ook op het materiaal waarmee ik haak. Dat is juist ook het overgrote deel wat ik gebruik, dus dan is het fijn als dat geen grote milieu impact heeft.

Ik koop altijd lokaal in, bij plaatselijke wol winkels, die weer zoveel mogelijk lokaal inkopen. Waar mogelijk maak ik gebruik van katoen, omdat dit geen dierlijke oorsprong heeft. Ik ben vegetariër en wil alleen dierlijk materiaal gebruiken als dit echt meerwaarde heeft.

Wol is echt heel fijn voor baby producten en als iets echt heel zacht en warm moet zijn. Als ik wol moet gebruiken, probeer ik te zoeken naar wol wat als restproduct is overgebleven van tevreden schaapjes die nog steeds blij rondlopen.

En nu alpaca’s ook in Nederland gehouden worden, kan ik ook verantwoord gebruik maken van alpaca wol. Dit wordt geproduceerd door het merk Drops. Dit materiaal is voor de strikmutsjes echt het allermooiste om te gebruiken.

Ik maak al mijn haakwerkjes van duurzame stof!

Dat kan ik zeker altijd in alle eerlijkheid vertellen.

Wat doe jij voor een betere wereld?

Wil je ook zo’n fijn, duurzaam en uniek product bestellen? Kijk eens in mijn winkel!

l