Geplaatst op

Is haken goed voor je?

Toen ik ooit begon met haken, was dat vooral om mijn gedachten te verzetten en te ontdekken wat ik nou echt leuk vond als hobby. Ik kwam uit een moeilijke tijd en avonden alleen (toen nog zonder smartphone en whatsapp) waren echt wel zwaar.

Van huis uit is het handwerken me met de paplepel ingegoten, maar het werd toen nooit echt mijn ding. Ik vond dat ik het niet goed kon en had er geen geduld voor. Ik had er op den duur ook geen tijd voor om me erop de focussen.

En na allerlei drukte in mijn leven kwam er een periode dat ik mezelf opnieuw moest ontdekken en opbouwen. En na wat puzzelen, origami en breien kwam ik op haken terecht. Ik had wat pakketten gekocht bij een warenhuis, om een knuffel te maken voor mijn dochtertje. Dat moest en zou lukken, gewoon omdat ik iets voor haar zou maken.

De eerste creaties waren echt geen gezicht. Een wortel met wel hele bijzondere vormen, daar hebben we in een vriendengroep een hoop lol om gehad. Een beertje waarvan niemand zag dat het een beer was.

De eerste creaties waren echt geen gezicht.

Ik liet het bij vlagen weer liggen, omdat ik weer vond dat het niks werd.

Maar een vriendin vond het echt jammer dat ik wéér een project naast me neerlegde. En nog wel halverwege een kinder vestje. Super jammer.

Maar dat vestje past ze al niet meer als ik het ooit af heb! Riep ik nog.

En toen kreeg ze een dochter, het moest en zou af. En het werd mooi!

Toen zag ik nog een leuk project voor mezelf, een skull shawl. En dan zou ik er echt mee ophouden.

Toen zag ik nog een leuk project voor mezelf, een skull shawl.

Die skull shawl pastte helemaal bij mijn periode waar ik toen doorheen ging, dus ik plaatste het op Facebook. Lekker wat provoceren en dwars zijn, net als vroeger, hihi.

En toen wilden wel 4 mensen ook zo’n shawl hebben! Nou, dat wilde ik wel.

Van lieverlee ontstond er een idee, ook door aanmoediging uit mijn omgeving, om wat meer op bestelling te maken. Ik maakte een mandje met groentes om mee te spelen. En een mooi vest voor de groter geworden dochter. En toen ze 3 werd kreeg ze een echte kroon!

En toen ze 3 werd kreeg ze een echte kroon!

Wat ik niet doorhad, was dat ik in die periode mezelf weer begon te vinden. En haken hoorde daar schijnbaar bij!

En als je leest in wetenschappelijke onderzoeken, zijn handwerken, knutselen en creëeren, allemaal bezigheden die hetzelfde werken als yoga en mediteren. Het ontspant, laat je even weggaan van de dagelijkse sleur en je creëert de mooiste dingen.

Als je iets hebt gemaakt, kan je hierover allerlei emoties ervaren. Trots, blijdschap, tevredenheid.

Al deze eigenschappen maken dat het voor veel mensen echt aan te raden zou zijn om een hobby te vinden waarin je dingen creëert, ontwerpt en in elkaar zet.

Het maakt ook dat je niet de hele avond naar de tv of telefoon staart. En ook dat is wel echt beter voor je brein en je welzijn.

Het is aangetoond dat al die schermpjes niet echt een goede invloed hebben op je gezondheid. Zowel mentaal als fysiek. Maar op saaie avonden op de bank zijn ze erg makkelijk om erbij te pakken. Puur tijdverdrijf. Vaak bereik je er niks mee. Zonde! En naast dus de slechte prikkels ervan, geeft het je ook nog eens het gevoel dat je weer een paar uren hebt verspild aan nutteloosheid.

Hoe leuk is het dan om je te richten op een nieuwe hobby!

Wil jij ook wel leren haken? Ik heb de leukste pakketten om daar een start mee te maken!

Als je je aanmeldt voor de nieuwsbrief, ontvang je een gratis E-book met alle starterstechnieken.

Als vervolg daarop zou je wat starterspakketten kunnen aanschaffen, om een kroontje of make up schijfjes te maken.

Als vervolg daarop zou je wat starterspakketten kunnen aanschaffen, om een kroontje of make up schijfjes te maken.

En er zijn ook haakpatronen voor gevorderden.

Laat jij je ook besmetten met het haak-virus?