Kan je zelf ook haken, net als ik? Lees je ook patronen? De meeste volgers van mij haken zelf niet. Maar een enkeling is zelf ook fanatiek haker. De ene gevorderde, de andere kan net een paar steekjes maken. Allemaal goed natuurlijk!
Ik heb al veel technieken gedeeld om je op weg te helpen, nu wil ik wat meer vertellen over patronen. Patronen lezen, hoe moet dat?
Ik deelde vorige week een telpatroon van een uiltje. En eerder al van een hartje. Bij een telpatroon is het patroon uitgetekend met allemaal symbooltjes. Elk symbooltje staat voor een bepaalde steek.
Het patroon is verder niet geschreven, zoals bij de patronen die ik zelf schrijf. Het is echt alleen een tekening. Bij kleinere projecten vind ik dat ideaal. Het maakt direct visueel wat je aan het doen bent.
Voor mij is een telpatroon super duidelijk, maar ik merkte dat de meeste reacties weergaven dat het abracadabra was. Hoog tijd om eens wat meer uitleg te geven over hoe zo’n telpatroon werkt en hoe je er mee aan de slag kan gaan.
Het is allereerst wel belangrijk dat je de basissteken onder de knie hebt. Als je mijn E-book hebt gelezen en ermee hebt geoefend, kun je al wel de standaard steken. De patronen in deze blog bestaan allemaal uit basissteken, dus niks ingewikkelds.
psst: Wil je mijn E-book ook ontvangen?
Vul je e-mail adres in de pop-up in, dan ontvang je hem in je mailbox!
In de starterstechnieken staan de losse, vaste, stokje, halve vaste, half stokje en het opstarten en afwerken beschreven. In het telpatroon hierboven zie je een losse, vaste, halve vaste en een paar stokjes.
In deze tekening staan er veel meer technieken uitgelegd dan in de plaatjes die ik tot nu toe met je heb gedeeld. Het is wel interessant om te zien hoe de steken worden uitgetekend. Het is eigenlijk best duidelijk.
Maar hoe nu verder?
Ik zal straks het plaatje van het hartje erbij pakken om alles duidelijker uit te leggen.
In het midden begin je en zo werk je rondom naar buiten toe. Hiervoor moet je wel ervaring hebben, waar je moet beginnen met lezen. Dit is per patroon verschillend. Het uiltje en het hartje werk je in het rond, dan begin je in het midden. Soms heb je patronen die heen en weer gaan. Dan wordt er een pijl neergezet waar je moet starten. Dat is best makkelijk natuurlijk, zo’n pijltje. Af en toe zetten ze dit bij de ronde werken er ook bij. Het moet dan wel goed passen in de tekening, om het niet nog onduidelijker te maken.
Je begint met de magische ring. Deze heb ik in een YouTube filmpje al eens uitgelegd. Die techniek is er wel een om even te oefenen. Maar hij is ideaal om een mooi begin te maken van een haakwerk dat rond gaat.
Voorheen deed ik 2 of 3 lossen en haakte ik in de eerste losse tot een ring. Maar zo kan je het gaatje nooit helemaal mooi dicht maken. Vulling van knuffels komt er dan uit en er is altijd nog een klein gaatje waar je doorheen kijkt. Dat is zonde, dus de magische ring biedt uitkomst. Deze kan je met een slipsteek zo strak trekken als maar mogelijk is.
Bij het hartje moet je de eerste groene steken allemaal in de magische ring haken. Je werkt tegen de klok in. Je begint dus met een halve vaste, dan 2 lossen en dan begin je aan een aantal stokjes. Bij het hartje zijn het 3 dubbele stokjes (dan doe je de draad 2 keer om je naald heen, 1 keer meer dan bij het gewone stokje), je haakt 3 stokjes, dan 1 stokje, dubbelstokje, 1 stokje, dan weer 3 stokjes, 3 dubbele stokjes, 2 lossen en een halve vaste. Op de tekening is dat dus veel duidelijker dan nu ik het zo uitschrijf. Je ziet meteen dat je een hartje maakt.
Na de eerste ronde sluit je de magische ring. Je ziet al een hartjes vorm.
Patronen lezen, hoe moet dat?
En zo zou je eigenlijk elk getekend patroon moeten kunnen lezen. Bij het uiltje is het goed kijken wel kruisje bij welke ronde hoort. Maar met een beetje oefenen en eventueel een paar keer opnieuw beginnen, kan jij het ook!
En lukt het niet? Na de zomer ga ik tijd maken om met mensen 1 op 1, onder het genot van een kopje koffie of thee, samen een klein werkje te leren maken. Wil jij dat ook? Neem dan persoonlijk contact met me op, dan maken we een afspraak!
Dit kan via info@bolletjevankatoen.nl.
Ga jij ook aan de slag met patronen haken? Of laat je het toch liever door mij haken? Dat blijft natuurlijk ook bestaan! Snuffel lekker even in mijn winkel!