Geplaatst op

Straalangst, heb jij daar wel eens van gehoord?

Ik las laatst iets over straalangst. Ik nam het ter kennisgeving aan en ben verder gegaan met andere dingen. Maar blijkbaar bleef er iets hangen bij me en ben ik er over gaan nadenken.
En nu besef ik dat ik er misschien zelfs zelf wel last van heb! Straalangst, heb jij daar wel eens van gehoord?

Straalangst, heb jij daar wel eens van gehoord?

Straalangst komt vooral voor bij vrouwen, maar mannen kunnen er ook zeker last van hebben. Het kan zich heel vaak uiten als faalangst, maar het is toch echt iets anders.

Ik merk dat er weinig over te vinden is online, dus ik ben eens op onderzoek gegaan hierover.

Van je hobby je werk maken, wie wil dat nou niet?
Het heeft allemaal te maken met de angst om juist wél succesvol te zijn

Mensen en dan vooral vrouwen, zijn van nature niet gewend om in de spotlights te staan. Als je openlijk trots bent op jezelf, kan dat zelfs als negatief worden bestempeld. Pocherig, arrogant. Bescheiden wordt eerder gezien als iets goeds.

Maar bescheiden en succesvol zijn is wel een lastige combinatie. En zeker nu vrouwen in opmars zijn na generaties lang thuis hun taken uit te voeren, hebben vooral veel vrouwen hier last van.

In de kern gaat het erover dat je jezelf onbewust klein houdt, het moeilijk vindt om je successen te delen en te vieren, en het spannend vindt om jezelf te laten zien.

En dan komen we bij mij terecht, Josyanne, eigenaresse van Bolletje van Katoen. Ik beheer een klein bedrijf, geen bedrijfje. Het is wel iets serieus.
En dat merk ik nu aan alle bestellingen. Ik krijg ze nu met grote regelmaat binnen. Iets waar ik zelf hard voor heb gewerkt.

Dat is wel iets om te vieren! En met de verdiensten zou ik kunnen investeren, zodat ik nog verder kan groeien.

En dan komt straalangst om de hoek kijken. Want ik moet mezelf gaan laten zien, mensen vragen om te helpen bij dat investeren in dat kleine bedrijf. Wat als na de kerst al dat succes ineens weer voorbij is?

Haken is ontspanning
Ik heb zoveel te haken, een investering in andere producten dan arbeidsintensief handwerk zou nu op zijn plek zijn

Ken je dat gevoel?

Alles om maar bij het bekende te blijven en niet die stappen verder te maken. Zonde, want nu ik zo aan het groeien ben, is nu het moment!

Wat zou ik dan graag willen? De vraag naar gehaakte producten blijft het grootst. Maar dat is ook het meest arbeidsintensief, dus daar zit een limiet in de groei.

Ik ontwerp ook artikelen en schrijf hier patronen van. Dit zou een mooie uitbreiding zijn van mijn winkel. Plus het verkopen van haakproducten die ik zelf ook heel fijn vind, zoals de haaknaalden die ik zelf het prettigst vind, wol en katoen waar ik heel blij van wordt.

Het is wel even een uitdaging om zo’n productielijn op te zetten. Het gaat over totaal een andere boeg en ik moet dan ook even goed gaan verdiepen in de marketing over deze producten.

En omdat ik het zo druk heb met de productie, heb ik me hier dus nog niet in verdiept. En zo komen we weer uit bij de straalangst. Het bedrijf loopt super. Ik denk dat het echt de moeite waard is om uit te breiden met producten waar ik zelf ook echt blij van wordt.

Maar dan stap ik wel uit mijn comfortzone en ga ik iets totaal nieuws en onbekends doen. Dat is eng!

Daarnaast vind ik het ook heel spannend om te bepalen welke weg ik er bij moet gaan pakken.

Wat zou jij nou graag in mijn winkel erbij zien?