Geplaatst op

Van je hobby je werk maken, wie wil dat nou niet?

Braderie
Van je hobby je werk maken, wie wil dat nou niet?

Van je hobby je werk maken, wie wil dat nou niet? En dat is precies wat ik heb gedaan!

Laat ik jullie even meenemen in hoe dit allemaal begon.

In 2013 heb ik mezelf weer leren haken, nadat ik het al sinds de basisschooltijd niet meer gedaan. Mijn eerste werkjes heb ik hier eens gedeeld, ik vind het vooral erg lachwekkend. En ik was er toen heel trots op ook! Maar zeker nog niet van de kwaliteit die ik nu lever.

In 2014 begon ik met foto’s plaatsen op sociale media van een omslagdoek die ik gehaakt had. Hierop reageerden mensen dat zij ook wel een omslagdoek wilden hebben. Toen heb ik 4 omslagdoeken met een doodskop gehaakt, met enkel vergoeding van de  materiaalkosten.

Skull Shawl
In 2014 maakte ik voor mijzelf een skull shawl. Die wilde meer mensen wel hebben!

Jarenlang plaatste ik zo foto’s van haakwerken op de facebookpagina van Bolletje van Katoen.

Zo heb ik een aantal skull shawls mogen maken, maar later ook heel veel haaiensloffen. Echt heel veel, wel 25 paar. En daarna wat variaties, zoals kattensloffen, uilensloffen, voetbalsloffen en roze wolk sloffen.

Maar ook lag Bolletje van Katoen af en toe stil, kabbelde het weer voort, het ging wat op en af. Afhankelijk van hoeveel tijd en energie ik had. Echt een hobby dus.

Tot ik begin 2019 een echte actie inzette; de koningsdagkroontjes! (Ze staan nu ook weer in de actie!)

Hierop kwam zoveel respons, dat ik besloot de ‘haakwinkel’ wat groter te gaan maken. Een instagrampagina, LinkedIn, Twitter en daarna ook een website en KvK inschrijving! En nu de tijden veranderen, ben ik ook te vinden op Youtube en TikTok.

Van je hobby je werk maken, wie wil dat nou niet?
Op 1 september 2019 werd Bolletje van Katoen een echt bedrijf!

Nu moet ik wel eerlijk bekennen, een hobby pak je natuurlijk op wanneer je er zin in hebt. En een webshop, daar zitten wel wat verplichtingen aan vast. Als ik jou beloof een bestelling te maken, moet ik dat natuurlijk wel doen op de afgesproken tijd. En als ik niks zou doen aan sociale media en marketing, zullen ook de bestellingen uit blijven. Helemaal vrijblijvend is het dus zeker niet meer.

Maar nu liet ik jullie vorige week wel zien wat de voordelen kunnen zijn van het hebben van je hobby als werk. Zo was ik met mijn familie een weekend weg en dan neem ik mijn werk gewoon mee!
En terwijl de kinderen een uitstapje maakten, heb ik even heerlijk in de zon zitten werken. Ontspannen, bijkomen, zonnen en deadlines halen in 1!

Ook als er een kind ziek is, kan ik thuis blijven en doorwerken. Ideaal!

Werken in de zon, wat een straf!
Werken in de zon, wat een straf!

Nou moet ik wel zeggen dat ik ook nog steeds in loondienst werk. En naast dat dit een zeker inkomen genereert, is dit ook iets wat ik heel leuk vind.
En behalve dat het leuk is en zekerheid biedt, is het ook goed dat ik daar juist taken krijg en ze niet zelf hoef te bedenken. Ik draag niet de volle verantwoordelijkheid, maar deel dit met collega’s en ik werk onder een baas.
En inhoudelijk is dat werk ook een leuke uitdaging!

Maar zou ik Bolletje van Katoen willen missen? Nee, daarvoor is het veel te leuk. Ik bedenk iets, mensen online ontvangen het enthousiast en bestellen mijn producten en ideeën. Dat geeft toch wel een bijzonder soort voldoening, wat je uit een loondienstbaan niet altijd kan halen.
Wat mij betreft dus een perfecte combinatie! Ik denk niet dat ik 1 van de 2 zou kunnen missen!

Van je hobby je werk maken, wie wil dat nou niet?