Geplaatst op

Veiligheidsoogjes of geborduurde oogjes?

Veiligheidsoogjes of zelf oogjes borduren op popjes, knuffeltjes en andere gehaakte werkjes? Dat is lange tijd een hele breinbreker voor me geweest.

Tot mijn omzet groeide en ik een aantal jaren terug een paar honderd oogjes bestelde uit China. Toen nog een prima keuze, vond ik. Veilig, makkelijk, goedkoop, ziet er altijd netjes uit.

kerstbal eenhoorn
Veilig, makkelijk, goedkoop, ziet er altijd netjes uit.

Mijn voorraad raakte afgelopen zomer wat uitgeput. Zeker de kleinere maten die ik heel vaak gebruik, zijn nu echt op.

Bij allerlei materialen zou ik dan automatisch opnieuw bestellen, zoals bij de rammelschijfjes, bijtringen en dat soort spullen.

Maar ik kreeg ineens twijfels. Want deze oplages waren binnen Nederland niet zo goed te vinden. En uit China staat het me tegen om te bestellen. Vooral om de invloed van transport op onze wereld. Natuurlijk ook wel de invoerkosten, maar die zijn eigenlijk wel logisch, tegenover de reis die ze maken.

En op die momenten raak ik in een tweestrijd. Want ik wil duurzaamheid uitstralen en ben privé op allerlei manieren bezig met duurzaamheid, minder afval en mijn voetafdruk op aarde zo klein mogelijk te maken. En dan zou ik plastic oogjes uit China bestellen. En waarom eigenlijk?

Met Bolletje van Katoen wil ik duurzaamheid uitstralen. Zoals met deze schapenwol in plaats van syntgetische wol

En toen hoorde ik van iemand dat een oogje van haar werkje (niet door mij geproduceerd overigens) was losgeraakt. Het knuffeltje was zo kapot geknuffeld, dat de steken losser werden en het oogje tussen de steken uit viel.

Ik schrok ervan!

Want een veiligheidsoogje is los helemaal niet meer zo veilig. Zeker niet als een dreumes het te pakken krijgt.

Een veiligheidsoogje kan loslaten, het wordt vastgehouden door de gehaakte steken.

Als ik een oogje borduur, en het zou al loskomen, dan heeft zo’n kindje alleen een stukje katoen of wol in de handjes of het mondje. En zo’n geborduurd stukje draad is vast geknoopt en weggewerkt, dus kan niet tussen de steken uit vallen.

Dus mijn nieuwste werken zijn voorzien van geborduurde ogen.

Het kost wat meer inspanning om het netjes op het werkje te krijgen, maar ik kan ieder gezichtje wel een uniek uiterlijk geven ermee!

Om alvast een voorbeeld te geven, heeft de Halloween heks geborduurde ogen gekregen! Ze ziet er fantastisch uit, vind ik zelf!

Halloween
Om alvast een voorbeeld te geven, heeft de Halloween heks geborduurde ogen gekregen! Ze ziet er fantastisch uit, vind ik zelf!

Wat vind jij?