Geplaatst op

Waar haal ik mijn inspiratie vandaan?

Leuk om eens te vertellen hoe het creatieve proces bij mij verloopt. Veel mensen, zeker ondernemers, weten, je kan een prachtige planning hebben, maar het creatieve proces laat zich niet plannen.
Daarom heb ik vaak wel tijd genoeg voor alle opdrachten, maar komt het niet uit mijn handen op de momenten dat ik er tijd voor ingepland heb. Waar haal ik mijn inspiratie vandaan?

Waar haal ik mijn inspiratie vandaan?
Waar haal ik mijn inspiratie vandaan?

Soms komt het opeens opzetten. Ik kreeg een haak tijdschrift met paas ideeën en ging deze eens door bladeren. Eigenlijk heb ik geen tijd voor extra opdrachten en projecten, want de agenda zit al bomvol met jullie prachtige bestellingen. Een aantal bestellingen zit wel druk achter, dus dat is prioriteit 1 komende dagen. En dat komt altijd goed, geen zorgen daarover. Ik presteer goed onder druk en het lukt daardoor altijd om mijn producten te verzenden op het afgesproken moment.

Maar om er aan te beginnen, is soms iets waar je handen en hoofd naar moeten staan. Moeilijk om uit te leggen, zeker voor mensen die niet veel creatief bezig zijn. Maar als jij een ondernemer bent en besluit om op maandagochtend je hele website aan te pakken, inclusief een inspirerende tekst met jouw visie en missie, zul je ongeveer hetzelfde ervaren. Het komt er op dat moment niet uit en omdat het voelt als een verplichting, wordt het nog lastiger.

Waar haal ik mijn inspiratie vandaan?

Ik plan dus niet meer in dat ik op een bepaald moment móet werken aan mijn website of een nieuw ontwerp voor mijn patronen sectie van mijn webwinkel.

Wat er wel helpt? Ik krijg regelmatig een mailtje of een PB’tje via de sociale media met een bepaalde vraag. Dit is dan zo’n directe en concrete vraag, dat dit mij direct prikkelt om na te denken wat ik voor die (potentiele) klant kan betekenen. Er zit vaak een heel verhaal achter een vraag en wanneer ik in zo’n gesprek met iemand aan de praat raak, gaat een product al helemaal voor mij leven in mijn gedachten.

Waar haal ik mijn inspiratie vandaan
Als ik dan de vraag krijg om een klein draakje te haken, passend bij een bestaande knuffel, gaat dit in mijn hoofd al voor mij leven!

Ik heb de technieken van het haken dusdanig onder de knie, dat ik vormen van plaatjes of een uitleg kan vormen, door het te visualiseren. Soms komen de vormen uit bestaande patronen en gebruik ik dat als basis, soms maak ik het helemaal uit mijn hoofd, om iets totaal nieuws te creëren.
Ik heb mezelf aangeleerd dit tegenwoordig ook meteen op te schrijven, omdat ik na afloop vaak ben vergeten hoe ik het precies had gedaan.

Dat heeft meerdere nadelen. Een tweede van hetzelfde artikel maken lukt dan minder precies. En als ervaren haaksters het patroon vragen, kan ik hen dat niet geven. Super jammer, dus voortaan gelijk mee schrijven!

Wat gebeurde er nu dit paasweekend?

Mijn moeder had een leuk haak tijdschrift meegenomen en bij mij achter gelaten. Het thema was Pasen, dus ik vond het eigenlijk rijkelijk laat om op stille zaterdag erin te kijken. Ook voor de kinderen ga ik me nu niet meer in bochten wringen om allerlei nieuwe creaties erbij te maken. Er staat al genoeg op de planning.

Maar toch was ik nieuwsgierig, wellicht voor volgend jaar, dacht ik nog.

De paashaas op de voorkant leverde tussen de kinderen al een discussie op. Hij zit in een mand, maar dat zie je niet direct op de foto. Dus zit hij er nou in, of achter? Ik ging eens kijken.
Het viel me op dat de mand gebreid leek te zijn. Dat is vreemd in een tijdschrift over haken.

En daar kwam de inspiratie! Het mandje is gemaakt met de breisteek. Dat is een haaktechniek dat eruit ziet als breien. Ik weet al heel veel van haken, maar dit kende ik nog niet!

Zie je het voor je hoe meerdere elementen bij elkaar komen in je hoofd, als een soort Big Bang? Dat gebeurde vanmorgen!

Ik heb nog een tas Zpaghetti garen liggen, dat is extra dik lont of vilt om bijvoorbeeld manden en tassen mee te maken. En ik wil mijn haakmand praktischer maken, maar hier had ik nog geen tijd en inspiratie voor.
En nu kwam het allemaal samen!

Wat een geweldige steek is dit!

Ik zie dat ik nog wat schoonheidsfoutjes weg te werken heb, maar een nieuw stukje inspiratie en een nieuw project is geboren!
Zonde van de tijd? Zeker niet! Want nieuwe inspiratie helpt ook om de lopende projecten weer nieuw leven in te blazen. Want naast dat ze af moeten, blijven dan de vorige inspiratie momentjes ook goed leven.

Wat een simpel tijdschrift al niet kan doen!

Waar haal jij je inspiratie vandaan?