Geplaatst op

Waarom heeft Bolletje van Katoen geen voorraad?

Afgelopen week deelde ik mijn voorraad. Het is maar een klein voorraadje. Bewust. Een mandje met wat mutsjes en truitjes. Het zijn restanten van een winkel waar ik ooit heb geleverd. Ik zag al een paar keer in de reacties een vraag of verbazing, geen voorraad? Maar dat is toch altijd handig?
Dus waarom heeft Bolletje van Katoen geen voorraad?

Waarom heeft Bolletje van Katoen geen voorraad?
Waarom heeft Bolletje van Katoen geen voorraad?

Ik ga eerst eens beginnen bij mijn duurzame visie en missie. Ik deelde vorige week al in mijn blog dat ik lokaal inkoop en alleen haak als jij een bestelling doet. Ik vind duurzaamheid heel belangrijk, zo haal ik wol bij een schaapsherder voor de vulling. Daar schreef ik ook al eens een blog over: Wol wassen! – Bolletje van Katoen

Mijn duurzame visie en missie!

Ik heb inmiddels best wel wat wol en katoen opgeslagen liggen, waaruit ik kan putten voor jullie bestellingen. Ik ga alleen naar de winkel, als ik iets echt niet in mijn opslag heb liggen. Die opslag ligt overigens bij mij op de overloop, dus ik kan ook niet zomaar blijven kopen en inslaan.
Dat kopen doe ik lokaal, bij de breicaravan. Het leukste handwerkwinkeltje in Dordrecht, vind ik zelf.

Hier weten ze ook hoe ik mijn bedrijfsvoering doen, dus zij denken met mij mee. Producten uit Nederland, geen chemische toevoegingen, en natuurlijk weten zij het beste de kleuren te vinden die ik zoek. Het is altijd raak!

Maar ik kom er alleen als ik dus thuis in de opslag niet meer het juiste materiaal heb liggen. Anders vind ik het echt verspilling van grondstoffen. Daarnaast drukt het ook de kosten voor jou als klant. win-win dus.
Is dat het antwoord op ‘waarom heeft Bolletje van Katoen geen voorraad?’ Nog niet helemaal.

waarom heeft Bolletje van Katoen geen voorraad?
Als je exact deze kleuren nodig hebt, is het wel mooi om inkopen te doen bij een specialist

Behalve duurzaamheid heb ik nog wel meer redenen om geen voorraad op te bouwen. Ik heb nu wat newborn mutsjes, wat vestjes en truitjes, die liggen al klaar, zijn met een bepaalde kleur en materiaal gemaakt en zijn echt voor inie minie baby’s. Dat is nogal een specifiek product wat mensen niet vaak zomaar even nodig hebben. Het is geen neutraal gekleurd katoenen hemdje, het is een handgehaakt truitje van bijvoorbeeld roestbruin. Die is aangevraagd in de winkel en uiteindelijk toch niet verkocht.

Ik haak graag persoonlijke aanvragen

Het gebeurt echt bijna nooit dat de klant exact dat product zoekt. Ik kan er natuurlijk flink mee adverteren en die specifieke klant vinden op die manier, maar die moeite loont de opbrengst zeker niet.
Maar het werk zit er al wel in, een truitje maken kost een aantal dagen werk. Die kosten voor arbeid bereken ik niet door, maar zelf heb ik ze wel geĆÆnvesteerd. Dat is best zonde, want de voorraad verkoop loopt helemaal niet zo hard als je zou denken.

Behalve dat ik het te druk heb met de lopende bestellingen, is het opbouwen van een voorraad dus een behoorlijke tijdsinvestering. Ik haak alles zelf met de hand, dus het is niet zomaar even een opdracht ergens neerleggen of een knop van een machine indrukken. Het is handwerk met liefde en aandacht. Dat is leuk als er tijd over is, maar tijd over is iets wat me niet vaak gebeurt.

Maar er is nog wel een reden, waarom heeft Bolletje van Katoen geen voorraad?

De speciale aanvragen blijven toch het leukst!
Ik haak graag specifieke aanvragen en die liggen niet in de voorraad

Brengt me nog op het volgende punt, want jullie plaatsen specifieke bestellingen. Een mint groen baby vestje of een gehaakte bulldog. Die liggen niet in mijn voorraad en zeker niet met specifieke oorvlekken zoals op een foto of een bepaald mutsje van een plaatje op internet.

Ik kan nooit van tevoren uit mijn hoofd weten welke specifieke aanvragen er gaan komen. Daar is niet op vooruit te werken. Het is echt zonde van mijn arbeidsuren om kleding en knuffels klaar te leggen die precies niet gaan matchen.
En de speciale aanvragen zijn precies wat ik het leukst vind bij Bolletje van Katoen. Ik krijg tekeningen, foto’s, plaatjes en uitleg en daarmee kan ik aan de slag. En bijna altijd is het dan precies raak, een jongetje dat met de knuffel van hun overleden hond kan knuffelen, een dreumes met een knuffel van zijn geboorte en gewicht van toen hij prematuur geboren werd, het zijn de mooiste vragen die ik maar kan krijgen.

Dus waarom heeft Bolletje van Katoen geen voorraad?

Het is dus zonde van de grondstoffen, mijn arbeid en van jouw mooie aanvragen. Ik wacht het liefst op de leuke en lieve vragen die ik in mijn inbox krijg. Dus, wat ga jij bij mij bestellen?