Geplaatst op

Wat betekent Business to Business?

Ik plaats af en toe een bericht dat B2B, Business to Business, ook mogelijk is bij Bolletje van Katoen. Voor de particuliere klanten is dit misschien een beetje vaag elke keer om voorbij te zien komen.
Het leek me daarom goed om even uit leggen hierover.

Wat betekent Business to Business?

Letterlijk betekent Business to Business dat een bedrijf levert aan een bedrijf. De tegenhanger is B2C, Business to Customer, bedrijf aan klant. Bolletje van Katoen doet beiden. Het meeste lever ik aan particuliere klanten. Een enkel artikel, of een leuk pakketje, met een combinatie van een paar leuke producten.

Ik heb een aantal keren per jaar ook grote opdrachten van ondernemers die mijn producten willen verkopen in hun winkel. Of ze willen mijn producten gebruiken voor hun weggevertjes of in een goodie bag. Wat je er als bedrijf mee doet, mag iedereen natuurlijk helemaal zelf bepalen. Het voordeel voor een bedrijf is vooral de gunstige tarieven. Ik maak dan een grote oplage, bijvoorbeeld 10 mutsen of 8 vestjes. Dat is in mijn bedrijf al een flinke order, want alles wordt met de hand gemaakt.

B2B, het nieuwe aanbod van 2021!
In 2021 kwam B2B leveren echt van de grond, wat een verrijking van mijn diensten!

Dat ik dan werk met gunstige tarieven is niet omdat het mij minder werk kost. Of ik nou een vestje voor een particulier haak, of 10 vestjes voor een bedrijf, per vestje ben ik dezelfde tijd kwijt. Ik kan wel gunstiger inkopen, want de restjes van de bolletjes gebruik ik voor het volgende vestje. Per saldo scheelt het vaak een aantal bollen, als ik zo’n grote oplage ga haken.
Maar dit gaat slechts over kleine besparingen, dus dat is niet de belangrijkste reden om een ander tarief te rekenen.

Wat zo leuk is aan samenwerken met bedrijven, is dat dit bedrijf weer meerdere klanten blij maakt met mijn producten. Ook komen potentiele klanten van dat bedrijf in aanmerking met mijn aanbod. Soms zorgt dit ervoor dat een klant van een ander bedrijf direct bij mij terecht komt.

Ook zie ik dat bedrijven vaker terug komen bij mij met hun grote orders. Als de producten bijna op raken, willen ze vaak weer een nieuwe order van mij hebben. Dus bij bedrijven weet ik vaak wel redelijk zeker dat ik er vaker opdrachten van ga krijgen. Een klant heeft na 1 leuk pakketje meestal niet snel weer iets nieuws nodig.

Al heb ik wel een paar hele enthousiaste klanten die regelmatig terug komen. Zo leuk! En die waardeer ik ook net zoveel als de bedrijven die bij me inkopen.

Wat betekent Business to Business?
Ook particulieren mogen grote inkopen doen op basis van Business to Business

Wat ik ook altijd met bedrijven afspreek, is dat we voor elkaar een paar keer een post plaatsen op onze sociale kanalen. Zo help je elkaar weer verder, omdat je allebei vaak totaal andere volgers hebt. De samenwerking is dus ook zeker voor mij een reden om een tarief wat gunstiger in te zetten.

Zo kennen we ook het brandreppen. Een influencer gaat dan reclame maken met het product dat ik lever. Dit levert een bedrijf gratis aan bij zo’n influencer. Dit is weer een heel andere constructie dan B2B, dus ik zal er niet te ver over uitbreiden.

Ik blijf natuurlijk altijd leveren voor de particuliere klanten. Hier heb ik superleuk contact mee en een product komt direct bij de gebruiker terecht. Leuk om te zien hoe enthousiast er wordt gereageerd en gebruik wordt gemaakt van hetgeen dat ze bij mij hebben besteld.

Bij bedrijven is dit contact heel anders. Een aantal zijn heel kort en zakelijk. Dat vind ik niet super gezellig, maar het feit dat het grote orders zijn, die met zorg worden uitgezocht en ingekocht, geeft mij wel een groot gevoel van waardering.
Vaak heb ik te maken met kleine ondernemers, die zelf heel enthousiast zijn over mijn producten en daarom ook denken dat hun klanten er enthousiast over zullen zijn. En dan heb je leuk persoonlijk contact, soms spreken we dan ook fysiek af, zodat de wensen helemaal goed kunnen worden afgestemd.

Als ik dan later de advertentie van zo’n winkel voorbij zie komen, is dat echt enorm gaaf! Zo leuk dus om naast de particulieren ook de bedrijven van dienst te mogen zijn.


Heb jij een bedrijf?

Je mag zeker met mij contact opnemen om bij mij je inkopen te doen! Dit kan gaan om baby speelgoed of kleding, maar ook wasbare make up schijfjes voor jouw beauty salon. Ook kleding voor volwassenen zijn een optie. Eigenlijk zijn alle speciale aanvragen, of de producten uit de winkel, ook beschikbaar voor een B2B inkoop afspraak.

Krijg ik ook van jou snel een aanvraag binnen? Dit mag je dan mailen naar: info@bolletjevankatoen.nl

Tot snel!