Geplaatst op Geef een reactie

Wol wassen!

Een paar weken geleden had ik weer een heel leuk klusje. Wol wassen!
Ik deelde dit in een filmpje en er kwamen echt leuke reacties op. Maar ook de vragen: is dat dan niet veel werk? Laat je nog zien hoe je het wassen zelf doet?

Voorheen gebruikte ik synthetisch vulmateriaal voor de knuffels. Ik wilde steeds verder verduurzamen en heb een paar winters geleden een tas met schapenwol opgehaald bij de Schaapskooi Ottoland. Ik kan zelf geen wol spinnen en er garen van maken, dus heel mooi hoefde het niet te zijn. Alleen schoon. En zo ging ik dus aan de slag met het wol wassen!

Wol wassen!
Wol wassen: zo haalde ik de tas wol op!

Af en toe zit er een takje stro in en ongewassen ruik je een beetje schaap. Niet eens zo erg hoor, want het ligt hier in huis en dat ruik je niet. Maar als je je neus erin steekt, denk je wel aan boerderij. Het ligt er natuurlijk ook wel aan hoe gevoelig je neus is. Maar ik heb geen enkele gast in mijn huis gehoord over een boerderij geur, dus dat valt reuze mee.

Eerder heb ik van dit wasproces eens foto’s gemaakt en wat filmpjes. Ze waren al te zien in de stories en in een reel op Instagram.

Het leek me leuk om het toch nog eens in een blog uit te lichten, want het is zo leuk om te doen! En zo weet jij ook of het nou echt zoveel werk is of niet.

Wol wassen!

De wol die ik had gekregen was al best schoon, de schaapjes van deze herder schuilen graag voor de regen en hebben vrije toegang tot hun stal. Dus het advies van de boerin was; 1x een dag in een lauw soda bad, 1x een dag met ecologisch wasmiddel en dan gewoon lekker buiten drogen.

Best haalbaar toch? Voor mij in ieder geval absoluut geen bezwaar, op deze manier kan ik het best eens proberen. En dat bedacht ik me dus 3 jaren geleden en nu maak ik nog steeds gebruik van wol van het eiland van verschillende boeren en was ik het op de manier die de boerin me vertelde.

1x een dag in een lauw soda bad

De eerste stap was; 1 dag laten weken in een soda bad. Soda ontvet en haalt de schapengeur er af. Ik heb niet meteen de 5 kilo wol in een emmer gepropt. Ik heb een emmer van 10 liter. Ik vulde deze voor de helft en heb het toen aangevuld met lauw water met soda.

En dan? Wat moet je nu met een emmer met schapenwol?

En op mijn overdekte balkon kan het mooi liggen drogen.

De volgende stap was om het te laten drogen. Na een halve dag was het al helemaal droog. Er waren ook wat binnenste delen droog, dus ik moest er op letten dat bij het volgende wasje alles goed uit elkaar geplukt was.

Ik maakte een bad met ecologisch wasmiddel en deed de wol er helemaal uitgeplukt weer in. Ook dit liet ik weer een dag staan.

In deze zak zat eerder 5 kilo synthetische vulling

Nadat ik het weer een dag heb laten drogen, kon ik het gaan gebruiken. Het rook heerlijk naar wasmiddel, dus niet neutraal zoals synthetische vulling. Maar ook niet overheersend. Mocht je allergieƫn hebben, is het wel prettig als ik weet als dit met wol of wasmiddel te maken heeft, als ik je iets ga leveren wat vulling heeft.

En vind ik het prettig werken?

Tegenover synthetische vulling moet ik deze wol wat meer plukken en vormen om het netjes in een knuffel te krijgen. Maar het is daar tegenover wel wat steviger en zal dus niet na verloop van tijd slap worden.

Belangrijk is dat de gebruiker de knuffels niet in de wasmachine gooit. Maar dat adviseerde ik bij de synthetische vulling ook op dezelfde manier. De vorm blijft beter behouden als je alleen af en toe een doekje over de buitenkant haalt, als er vlekken zitten.

Ik hoop dat ik zo met mijn bedrijf en producten kan bijdragen aan een schonere wereld! En blije schapen natuurlijk.

Ook een lieve knuffel kopen? Kijk in mijn winkel of neem persoonlijk contact met me op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *