Geplaatst op

Wol wassen!

Afgelopen week had ik weer een heel leuk klusje. Wol wassen!

Voorheen gebruikte ik synthetisch vulmateriaal voor de knuffels. Ik wil steeds verder verduurzamen en heb afgelopen winter een tas met schapenwol opgehaald bij de plaatselijke schaapherder. Ik kan zelf geen wol spinnen en er garen van maken, dus heel mooi hoefde het niet te zijn. Alleen schoon.

Af en toe zit er een takje stro in en ongewassen ruik je een beetje schaap. Niet eens zo erg hoor, want het ligt hier in huis en dat ruik je niet. Maar als je je neus erin steekt, denk je wel aan boerderij.

Van de week heb ik van dit wasproces eens foto’s gemaakt. Ze waren al te zien in de stories op Instagram.

Het leek me leuk om het toch nog eens hier uit te lichten, want het is zo leuk om te doen!

De wol die ik had gekregen was al best schoon, de schaapjes van deze herder schuilen graag voor de regen en hebben vrije toegang tot hun stal. Dus het advies van de boerin was; 1x een dag in een lauw soda bad, 1x een dag met ecologisch wasmiddel en dan gewoon lekker buiten drogen.

En eerlijk, je ruikt nu alleen nog heel veel wasmiddel, heerlijk!

Tegenover synthetische vulling moet ik deze wol wat meer plukken en vormen om het netjes in een knuffel te krijgen. Maar het is daar tegenover wel wat steviger en zal dus niet na verloop van tijd slap worden.

Belangrijk is dat de gebruiker de knuffels niet in de wasmachine gooit. Maar dat adviseerde ik bij de synthetische vulling ook al zo. De vorm blijft beter behouden als je alleen af en toe een doekje over de buitenkant haalt, als er vlekken zitten.

Ik hoop dat ik zo met mijn bedrijf en producten kan bijdragen aan een schonere wereld! En blije schapen natuurlijk 😄